Πρόωρη εκσπερμάτιση
Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια κοινή σεξουαλική δυσλειτουργία που επηρεάζει ένα μεγάλο αριθμό ανδρών παγκοσμίως. Είναι μάλιστα η συχνότερη μορφή σεξουαλικής διαταραχής του άνδρα, η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τον ίδιο όσο και για τη σύντροφό του.
Πόσοι τύποι πρόωρης εκσπερμάτισης υπάρχουν;
Η πρόωρη εκσπερμάτιση διακρίνεται σε δύο τύπους, τον πρωτοπαθή και τον δευτεροπαθή.
Πρωτοπαθής
Όταν ο ασθενής παρουσιάζει πρόωρη εκσπερμάτιση από την έναρξη της σεξουαλικής του ζωής, τότε η πάθηση χαρακτηρίζεται ως πρωτοπαθής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η εκσπερμάτιση προκύπτει πολύ γρήγορα, είτε πριν την κολπική διείσδυση, ή σε λιγότερο από 1-2 λεπτά μετά τη διείσδυση.
Δευτεροπαθής
Η δευτεροπαθής πρόωρη εκσπερμάτιση εμφανίζεται σταδιακά ή ξαφνικά. Μέχρι τότε ο άνδρας, είχε τον έλεγχο της εκσπερμάτισης ή αυτή γινόταν σε χρόνο που θεωρούσε επαρκή για να απολαμβάνει τη σεξουαλική πράξη.
Πρόωρη εκσπερμάτιση και αίτια
Τα ακριβή αίτια της πρόωρης εκσπερμάτισης δεν είναι γνωστά, αλλά γνωρίζουμε ότι περιλαμβάνουν μια σύνθετη αλληλεπίδραση ψυχολογικών και βιολογικών παραγόντων.
Ψυχολογικά αίτια:
- Πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες
- Σεξουαλική κακοποίηση
- Χαμηλή αυτοπεποίθηση / αυτοεκτίμηση
- Κατάθλιψη
- Ανησυχία για την πρόωρη εκσπερμάτιση
- Άγχος για την απόδοση κατά τη σεξουαλική επαφή
Βιολογικά αίτια:
- Παθήσεις του προστάτη, και ειδικότερα χρόνια προστατίτιδα
- Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ)
- Υπερθυρεοειδισμός
- Χρήση ψυχοτρόπων ουσιών
Ποιες είναι οι παθήσεις που προκαλούν πρόωρη εκσπερμάτιση;
Ο υπερθυρεοειδισμός σε μεγαλύτερο ποσοστό αλλά και γενικά ο παθήσεις του θυρεοειδούς, είναι οι μόνες γνωστές σήμερα οργανικές παθήσεις που έχουν ως σύμπτωμα την πρόωρη εκσπερμάτιση. Αυτή η δυσλειτουργία όμως αποκαθίσταται μόλις ρυθμιστεί ο θυρεοειδής.
Παθήσεις όπως είναι η χρόνια προστατίτιδα και η στυτική δυσλειτουργία, δευτερογενώς μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη εκσπερμάτιση πρόσκαιρα. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν πρώτα και στη συνέχεια αν το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης παραμένει, τότε να αντιμετωπιστεί.
Πρόωση εκσπερμάτιση και διάγνωση
Ο εξειδικευμένος ιατρός στην αρχή θα ζητήσει να λάβει το πλήρες σεξουαλικό ιστορικό του ασθενούς. Για να γίνει σωστά η λήψη του ιστορικού και κατ’ επέκταση και η διάγνωση, οι ερωτήσεις θα είναι προσωπικές όπως:
- Από πότε άρχισε το πρόβλημα;
- Πώς άρχισε;
- Αν υπήρχε σε όλες τις σχέσεις, πάντα η περιστασιακά;
- Πόσος είναι ο χρόνος μέχρι την εκσπερμάτιση;
- Πόσο έχει επηρεάσει το πρόβλημα εσάς και τη σεξουαλική σας ζωή;
- Πώς αισθάνεται και πως αντιδρά η σύντροφος σας;
Έπειτα ο ιατρός θα καταγράψει και όλες τις φαρμακευτικές αγωγές που έχει λάβει ο ασθενής όπως επίσης κα τυχόν παθήσεις που μπορεί να έχει. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η κλινική εξέταση η οποία περιλαμβάνει και τη δακτυλική εξέταση του προστάτη.
Τέλος θα ζητηθεί από τον ασθενή να προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο ο οποίος περιλαμβάνει ορμονικές εξετάσεις του θυρεοειδή, και ίσως καλλιέργεια σπέρματος σε υποψία λοίμωξης του προστάτη.
Ποια είναι η θεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση;
Η διαχείριση της πρόωρης εκσπερμάτωσης περιλαμβάνει έναν συνδυασμό φαρμακολογικών, ψυχολογικών και συμπεριφορικών προσεγγίσεων.
Τεχνικές συμπεριφοράς
Κάποιες φορές η θεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση περιλαμβάνει απλά βήματα όπως τον αυνανισμό μία ή δύο ώρες πριν από τη σεξουαλική επαφή. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καθυστερήσει η εκσπερμάτιση κατά τη σεξουαλική επαφή.
Η ψυχοθεραπεία είναι άλλη μια θεραπευτική προσέγγιση η οποία μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του άγχους επίδοσης και στην εύρεση καλύτερων τρόπων για την αντιμετώπισή του. Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται θυμό, ντροπή και αναστάτωση και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του από τη σύντροφό του. Σε αυτή την περίπτωση η συμβουλευτική σχέσεων ή η σεξουαλική θεραπεία μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.
Φαρμακευτική αγωγή
Οι κρέμες, τα τζέλ και τα σπρέι που περιέχουν αναισθητικά συστατικά όπως είναι η λιδοκαΐνη και πριλοκαΐνη, χρησιμοποιούνται για την απευαισθητοποίηση της βαλάνου του πέους ώστε να καθυστερούν την εκσπερμάτιση. Εφαρμόζονται στο πέος 10 έως 15 λεπτά πριν από τη σεξουαλική επαφή και διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτός ο τρόπος είναι αποτελεσματικός αλλά έχει και πιθανές παρενέργειες όπως είναι το μειωμένο αίσθημα και μειωμένη σεξουαλική ευχαρίστηση και στους δύο συντρόφους.
Η πιο αποτελεσματική θεραπεία όμως για την αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης, είναι η χορήγηση αναστολέων επαναπρόσληψης της σεροτονίνης που λαμβάνεται από το στόμα. Φυσικά όμως όπως κάθε φάρμακο, θα πρέπει να δίδεται μόνο από το γιατρό, ο οποίος θα πρέπει να ενημερώνει τον ασθενή αναλυτικά για τη χρήση του φαρμάκου και τις τυχόν παρενέργειές του.
Ο έμπειρος Ουρολόγος-Ανδρολόγος Δημήτριος Ρομπόλης, αντιμετωπίζει εξατομικευμένα το κάθε περιστατικό και σχεδιάζει το θεραπευτικό πλάνο σύμφωνα με τις ανάγκες του ασθενούς. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να μάθετε περισσότερα για τη πρόωρη εκσπερμάτιση.