Τι είναι ο καρκίνος των όρχεων;
Ο καρκίνος των όρχεων είναι ένας σπάνιος τύπος κακοήθειας. Συνήθως εμφανίζεται σε νεαρές ηλικίες. Πιο συγκεκριμένα, εκδηλώνεται στους άνδρες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 15 έως 40 ετών. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο καρκίνος των όρχεων προκαλείται από τα γεννητικά κύτταρα και δεν είναι αποτέλεσμα μετάστασης.
Καρκίνος όρχεων: Τύποι κακοήθειας
Τα νεοπλάσματα του καρκίνου των όρχεων διακρίνονται σε δύο τύπους:
- Στα σεμινώματα και
- στους μη σεμινωματώδεις όγκους.
Τα σεμινώματα είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου του όρχι. Και οι δύο τύποι είναι ιάσιμοι, αν και εφόσον διαγνωστούν έγκαιρα.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου των όρχεων;
Οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση καρκίνου μπορεί να είναι είτε γενετικοί, είτε όχι. Η ύπαρξη ανωμαλίας στο χρωμόσωμα 12 έχει ταυτιστεί με την εμφάνιση όγκου των όρχεων. Εκτός από τους γενετικούς παράγοντες, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως:
- Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των όρχεων
- Ύπαρξη βρεφικής κήλης
- Κρυψορχία
- Ανελκόμενος όρχις
- Σύνδρομο γεννητικής δυσγενεσίας
- Λοιμώξεις από AIDS
- Αμοφοτερόπλευρη μικρολιθίαση όρχεων και υπογονιμότητα
Καρκίνος των όρχεων & συμπτώματα
Το βασικότερο σύμπτωμα που κινητοποιεί και τους ασθενείς να επισκεφθούν τον γιατρό είναι ένα ψηλαφητό ογκίδιο στην περιοχή και είναι παρόν σχεδόν σε όλα τα περιστατικά. Επιπροσθέτως, μπορεί να εμφανιστούν:
- Ανώδυνο εξόγκωμα στον όρχι
- Κοιλιακό άλγος
- Πόνος στον όρχι
- Αίσθημα βαρύτητας στο όσχεο
- Συλλογή υγρού στο όσχεο
- Πόνος στην πλάτη
- Ύπαρξη σβόλων στους όρχεις
- Διόγκωση μαζικού αδένα
Καρκίνος όρχεων: Διάγνωση
Ο καρκίνος των όρχεων εντοπίζεται συνήθως τυχαία από τους ασθενείς κατά τη διάρκεια ψηλάφησης. Επίσης, μπορεί να εντοπιστεί και από τον ανδρολόγο σε κλινική εξέταση ρουτίνας. Η πρώτη ένδειξη, όπως προαναφέρθηκε, είναι κάποιος ψηλαφητός όγκος. Στη συνέχεια, προτείνονται κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις για περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να ζητηθούν:
- Αιματολογικές εξετάσεις: Οι υψηλοί καρκινικοί δείκτες δεν σημαίνουν απαραίτητα την ύπαρξη καρκίνου. Όμως, ο υψηλός αριθμός τους συνδυαστικά με την ύπαρξη ογκιδίου στους όρχεις είναι μια ακόμη ένδειξη.
- Υπερηχογράφημα όσχεου: Το υπερηχογράφημα όσχεου δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το μέγεθος και του φύση της υπάρχουσας κακοήθειας.
- Μαγνητική τομογραφία οσχέου.
- Αξονική τομογραφία θώρακος, άνω και κάτω κοιλίας (σταδιοποίηση): Η αξονική τομογραφία μπορεί να φανερώσει ενδεχόμενες μεταστάσεις του καρκίνου.
Αντιμετώπιση καρκίνου όρχεων
Η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση του καρκίνου των όρχεων είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Διενεργείται η επέμβαση της ορχεκτομής κατά την οποία αφαιρείται ο πάσχων όρχις. Η αφαίρεσή του πραγματοποιείται μέσω μιας μικρής τομής στη βουβωνική περιοχή. Επίσης, για αισθητικούς λόγους, μετά την αφαίρεση μπορεί να τοποθετηθεί ορχική πρόθεση από σιλικόνη.
Μετά την επέμβαση της ορχεκτομής και λαμβάνοντας υπόψιν τη σταδιοποίηση της νόσου προτείνονται και κάποιες θεραπείες μετεγχειρητικά. Εκτός, από την μετέπειτα παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό, ίσως προταθούν τα παρακάτω για την εξάλειψη της πιθανότητας επανεμφάνισής του. Πιο συγκεκριμένα, μετά την ορχεκτομή μπορεί να εφαρμοστούν ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες και εκ νέου χειρουργική παρέμβαση (λεμφαδενικός καθαρισμός).
Καρκίνος των όρχεων & γονιμότητα
Από τη στιγμή που ο ασθενής έχει έναν όρχι απολύτως υγιή δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα γονιμότητας. Ίσως η γονιμότητα διαταραχθεί στους ασθενείς που μετά τη χειρουργική επέμβαση υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Όμως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση μετά το πέρας δύο ετών από τις θεραπείες δεν θα αντιμετωπίζονται προβλήματα. Καλό είναι εφόσον είναι δυνατόν, να γίνεται κατάψυξη σπέρματος πριν από την επέμβαση της ορχεκτομής και οπωσδήποτε πριν την έναρξη χημειοθεραεπείας.
Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του καρκίνου των όρχεων είναι η αυτοεξέτασή τους. Η ενημέρωση των εφήβων και των ανδρών για τις κακοήθειες που μπορεί να αναπτυχθούν στη γεννητική τους περιοχή και η ευαισθητοποίησή του είναι επιτακτική ανάγκη. Αν παρατηρηθεί οποιαδήποτε αλλαγή στην περιοχή των όρχεων, επικοινωνήστε άμεσα με τον ανδρολόγο σας.
Ο Ουρολόγος-Ανδρολόγος Δημήτρης Ρομπόλης με πολύχρονη εμπειρία και την ενεργή συμμετοχή του σε διεθνή συνέδρια είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας προσφέρει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Επικοινωνήστε με τον Δρ. Ρομπόλη για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με τον καρκίνο των όρχεων.