Ο πριαπισμός αποτελεί μια σπάνια πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη στύση που διαρκεί για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πάθηση μπορεί να συμβεί χωρίς σεξουαλική διέγερση και συνήθως είναι επώδυνη. Οι αιτιολογικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στον πριαπισμό αφορούν σε διάφορες παθήσεις, φαρμακευτικές αγωγές καθώς και ψυχαγωγικές ναρκωτικές ουσίες.
Η άμεση θεραπεία είναι σημαντική για την πρόληψη της βλάβης των ιστών και της στυτικής δυσλειτουργίας. Όταν μια στύση διαρκεί πολύ, το αίμα παγιδεύεται στο πέος. Μια από τις λειτουργίες του αίματος είναι να μεταφέρει οξυγόνο σε διάφορα όργανα του σώματος. Όταν το αίμα παγιδεύεται στο πέος, οι στυτικοί ιστοί δε λαμβάνουν πλέον το απαιτούμενο οξυγόνο ώστε να παραμείνουν υγιείς και να λειτουργήσουν σωστά. Η παρατεταμένη έλλειψη οξυγονωμένου αίματος μπορεί να βλάψει ή να καταστρέψει μη αναστρέψιμα τον ιστό του πέους και να το παραμορφώσει. Μπορεί επιπλέον να προκαλέσει προβλήματα όπως στυτική δυσλειτουργία.
Ποια είναι τα αίτια του Πριαπισμού;
Τα αίτια του πριαπισμού συνήθως σχετίζονται με μηχανισμούς που διαταράσσουν την κυκλοφορία του αίματος στο πέος. Αυτά είναι:
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, περίπου το 42% των ανδρών με δρεπανοκυτταρική αναιμία θα πάθουν πριαπισμό κάποια στιγμή στη ζωή τους. - Φάρμακα
Πολλοί άνδρες εμφανίζουν την πάθηση όταν λαμβάνουν ή κάνουν κακή χρήση ορισμένων τύπων φαρμάκων. Τα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν πριαπισμό περιλαμβάνουν τα αντικαταθλιπτικά και τα χάπια για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.
Άλλες αιτίες πριαπισμού μπορεί να είναι οι παρακάτω:
- Κάκωση στο νωτιαίο μυελό ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
- Λευχαιμία
- Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα
- Χρήση ναρκωτικών όπως μαριχουάνα και κοκαΐνη
Πιο σπάνια, ο πριαπισμός μπορεί να συμβεί λόγω καρκίνων που επηρεάζουν το πέος και εμποδίζουν τη ροή του αίματος από την περιοχή.
Πριαπισμός – Τύποι & Συμπτώματα
Ο πριαπισμός διακρίνεται σε δύο τύπους ενώ ανάλογα εκδηλώνονται και τα αντίστοιχα συμπτώματα:
- Ισχαιμικός πριαπισμός
Πρόκειται για το αποτέλεσμα του αίματος που δε μπορεί να απεγκλωβιστεί από το πέος. Το αίμα παγιδεύεται στο πέος επειδή δε μπορεί να ρέει έξω από τις φλέβες ή υπάρχει πρόβλημα με τη σύσπαση των λείων μυών εντός του στυτικού ιστού του πέους. Ο ισχαιμικός πριαπισμός ονομάζεται και πριαπισμός χαμηλής ροής και είναι ο πιο κοινός τύπος πριαπισμού.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Στύση που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις ώρες και η οποία δε σχετίζεται με σεξουαλικό ενδιαφέρον ή διέγερση
- Άκαμπτος άξονας πέους, αλλά η άκρη του πέους (βάλανος) είναι μαλακή
- Πόνος του πέους που προοδευτικά επιδεινώνεται
- Μη ισχαιμικός πριαπισμός
Ο μη ισχαιμικός πριαπισμός εμφανίζεται όταν η ροή του αίματος μέσω των αρτηριών του πέους δε λειτουργεί σωστά. Γνωστός και ως πριαπισμός υψηλής ροής, ο μη ισχαιμικός πριαπισμός εμφανίζεται συχνά λόγω τραύματος.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Στύση που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις ώρες ή δεν σχετίζεται με σεξουαλικό ενδιαφέρον ή διέγερση
- Όρθιος αλλά όχι πλήρως άκαμπτος άξονας πέους
- Συνήθως δεν είναι επώδυνος
Πριαπισμός – Διάγνωση
Η διάγνωση του πριαπισμού τίθεται από Ουρολόγο-Ανδρολόγο και βασίζεται σε λήψη ιατρικού ιστορικού και φυσική εξέταση. Πιθανόν να συστηθούν παρακλινικές εξετάσεις, όπως:
- Αιματολογικός έλεγχος
- Έγχρωμο υπερηχογράφημα Doppler για την απεικόνιση της κυκλοφορίας του αίματος στο πέος
- Αρτηριογράφημα όπου εγχέεται χρωστική σε μια αρτηρία και ελέγχεται η κυκλοφορία του αίματος
Πριαπισμός – Επιλογή θεραπείας
Η κάθε επιλογή θεραπείας για τον πριαπισμό στοχεύει στην υποχώρηση της στύσης καθώς και στην πρόληψη στυτικής δυσλειτουργίας. Στην περίπτωση ισχαιμικού πριαπισμού η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές, έως και μόνιμη στυτική δυσλειτουργία. Οι θεραπευτικές επιλογές είναι:
- Παγοθεραπεία: Η τοποθέτηση πάγου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος στον ισχαιμικό πριαπισμό.
- Παρακέντηση: Πραγματοποιείται τοπική αναισθησία στην περιοχή του πέους και έπειτα χρησιμοποιείται βελόνα για την παροχέτευση του αίματος ώστε να μειωθεί η πίεση και το οίδημα.
- Φαρμακευτική αντιμετώπιση: Για τον ισχαιμικό πριαπισμό ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει ενέσεις στο πέος με ειδικό φάρμακο. Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η συστολή των αιμοφόρων αγγείων, επιτρέποντας λιγότερο αίμα στην περιοχή και προσφέροντας ανακούφιση από το πρήξιμο. Ο τρόπος χορήγησης μπορεί να γίνει και με δια στόματος λήψη χαπιών.
- Αρτηριακός εμβολισμός: Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει απόφραξη της αρτηρίας που προκαλεί το πρόβλημα. Πρόκειται για διαδικασία που εφαρμόζεται συνήθως σε περιπτώσεις μη ισχαιμικού πριαπισμού.
- Χειρουργική απολίνωση: Όταν μια ρήξη αρτηρίας προκαλεί πριαπισμό διενεργείται επέμβαση με σκοπό να δεσμευτεί η αρτηρία.