Πυελονεφρίτιδα

Τι είναι η πυελονεφρίτιδα;

Ως πυελονεφρίτιδα ορίζεται η λοίμωξη του νεφρού και πρόκειται για μια κατάσταση αρκετά σοβαρή. Μπορεί να εμφανιστεί στον ένα ή στους δύο νεφρούς και είναι επέκταση λοίμωξης της ουρήθρας ή/και της ουροδόχου κύστης. Επίσης, η πυελονεφρίτιδα μπορεί να διακριθεί σε οξεία και χρόνια. Η οξεία πυελονεφρίτιδα προκαλείται από κάποιο μικρόβιο, ενώ η χρόνια είναι αποτέλεσμα είτε υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων, είτε συγγενών ανωμαλιών στα νεφρά. Τέλος, η πυελονεφρίτιδα φαίνεται να εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στο γυναικείο παρά στο ανδρικό φύλο.

Ποια αίτια μπορεί να προκαλέσουν πυελονεφρίτιδα;

Η πυελονεφρίτιδα μπορεί να προκληθεί από τα μικρόβια που είναι υπεύθυνα και για την πρόκληση των απλών ουρολοιμώξεων. Το βακτήριο Ε.Coli, το πλέον υπεύθυνο βακτήριο για τις ουρολοιμώξεις, είναι δυνατόν «να ταξιδέψει» ανοδικά και να μολύνει και τους νεφρούς. Η μεταφορά των βακτηρίων και των ιών πραγματοποιείται και μέσω του αίματος από το κατώτερο στο ανώτερο ουροποιητικό και έτσι εκδηλώνεται η πυελονεφρίτιδα.

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση πυελονεφρίτιτιδας;

Η πυελονεφρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στον οποιοδήποτε, όμως υπάρχουν κάποιες ομάδες ατόμων που είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή. Ως προς το φύλο, όπως προαναφέρθηκε, πιο επιρρεπείς είναι οι γυναίκες, εξαιτίας του γεγονότος ότι η ουρήθρα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον πρωκτό. Έτσι, η μεταφορά βακτηρίων, όπως το E.Coli, είναι ευκολότερη. Το γυναικείο φύλο είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει πυελονεφρίτιδα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επιπροσθέτως, πιο ευάλωτοι στην εκδήλωση πυελονεφρίτιδας είναι ασθενείς που χρησιμοποιούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα καθετήρα ή διακρίνονται από ασθενές ανοσοποιητικό (π.χ. φορείς του AIDS).

Συμπτώματα πυελονεφρίτιδας

Σε αρχικό στάδιο τα συμπτώματα της πυελονεφρίτιδας μοιάζουν με αυτά της απλής ουρολοίμωξης(π.χ. συχνουρία). Ο χρόνος επώασης της πυελονεφρίτιδας είναι δύο ημέρες και μετά το πέρας αυτών, όταν η λοίμωξη εξαπλωθεί στο νεφρό, τα συμπτώματα γίνονται πιο σοβαρά. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι τα κάτωθι:

 • Υψηλός πυρετός με ρίγος
 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Πόνος στην περιοχή των νεφρών
 • Συχνοουρία
 • Δύσοσμα και θολά ούρα
 • Πόνος κατά την ούρηση

Τέλος, σε πολύ σοβαρά περιστατικά μπορεί να εμφανιστεί αίμα στα ούρα και ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να εκδηλώσουν ψευδαισθήσεις ή λήθαργο. Χωρίς τη λήψη θεραπείας η πυελονεφρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σήψη ακόμα και θάνατο.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της πυελονεφρίτιδας μπορεί να πραγματοποιηθεί κατόπιν της λήψης του ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασής του. Εν συνεχεία, ο θεράπων ουρολόγος θα παραπέμψει τον ασθενή στη διενέργεια των παρακάτω εξετάσεων για την άντληση περισσότερων πληροφοριών:

 • Γενική εξέταση αίματος
 • Γενική εξέταση ούρων
 • Καλλιέργεια ούρων
 • Υπερηχογράφημα νεφρών
 • Αξονική τομογραφία (σε περιπτώσεις όπου δεν δίνει το υπερηχογράφημα τις απαραίτητες πληροφορίες)

Οι παραπάνω διαγνωστικές εξετάσεις θα κάνουν φανερά τα αίτια πρόκλησης της πυελονεφρίτιδας. Έτσι, το θεραπευτικό πλάνο που θα σχεδιαστεί θα είναι εξατομικευμένο και εξαιρετικά στοχευμένο.

Πυελονεφρίτιδα & Θεραπεία

Η πυελονεφρίτιδα είναι πλήρως ιάσιμη, εάν ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία μετά τη διάγνωσή της. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα νεφρά, ακόμη και σηψαιμία.

Αντιμετωπίζεται επαρκώς με ειδική αντιβίωση, η οποία συνήθως χορηγείται ενδοφλέβια στον ασθενή, στοχεύοντας στην άμεση ανακούφισή του από τα συμπτώματα. Σε περιστατικά που δεν είναι τόσο επείγοντα, μπορεί να χορηγηθεί η αντιβίωση εκ του στόματος τουλάχιστον για δύο εβδομάδες. Μετά το τέλος της θεραπείας, ο ασθενής θα πρέπει να υποβάλλεται σε καλλιέργεια ούρων για προληπτικούς λόγους.

Επίσης, σε περιπτώσεις όπου η πυελονεφρίτιδα προκύπτει από κάποια απόφραξη του νεφρού(π.χ. λόγω πέτρας), τότε θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί η κατάλληλη χειρουργική επέμβαση. Τέλος, εξαιρετικά σοβαρά περιστατικά μπορεί να απαιτούν νεφρεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται το πάσχον τμήμα του νεφρού.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον Ουρολόγο Ανδρολόγο Δημήτριο Ρομπόλη. Η εμπειρία του ιατρού και οι σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης των ουρολογικών-ανδρολογικών παθήσεων τον καθιστούν πλέον κατάλληλο για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία