Διατομή Χαλινού

Η διατομή χαλινού (frenuloplasty) είναι μια χειρουργική επέμβαση με την οποία αποκαθίστανται προβλήματα του χαλινού. Σήμερα η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση laser, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από περιττή ταλαιπωρία.

Τι είναι ο χαλινός πέους;

Ο χαλινός πέους είναι ένα λεπτό κομμάτι δέρματος που βρίσκεται στο πέος και ενώνει την βάλανο με την ακροποσθία. Πιο απλά, ο χαλινός ενώνει το κεφάλι του πέους με το δέρμα που το καλύπτει. Φυσιολογικά, ο χαλινός διακρίνεται από κάποια ελαστικότητα, ώστε να επιτρέπει τη στύση του πέους. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο χαλινός δεν έχει ούτε το απαιτούμενο μέγεθος, ούτε την απαιτούμενη ελαστικότητα. Έτσι, ο χαλινός που έχει μικρό μήκος ονομάζεται βραχύς χαλινός.

Τι προκαλεί ο  βραχύς χαλινός;

Ο βραχύς χαλινός προκαλεί κάποιες καταστάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα και τη σεξουαλική ζωή του άνδρα. Εκτός από το γεγονός ότι ευθύνεται για επώδυνες σεξουαλικές επαφές, ο βραχύς χαλινός ευθύνεται και για την κακή υγιεινή της περιοχής του πέους. Πιο συγκεκριμένα, η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου εξαιτίας του βραχέος χαλινού δεν επιτρέπει στον άνδρα να επιμεληθεί επαρκώς την υγιεινή της περιοχής. Η συγκέντρωση μικροβίων στην περιοχή και κατά συνέπεια η εκδήλωση φλεγμονών(π.χ. βαλανοποσθίτιδα) είναι αναμενόμενες.

Επιπροσθέτως, ο βραχύς χαλινός μπορεί να υποστεί ολική ή μερική ρήξη κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η ρήξη του χαλινού συνοδεύεται από την εμφάνιση ποσότητας αίματος, αρκετού για να τρομάξει αρκετά τον ασθενή. Τέλος, μπορεί να προκαλέσει εκδορές στο πέος, ακόμη και- εξαιρετικά σπάνια- στυτική δυσλειτουργία.

Πότε είναι αναγκαία η διατομή χαλινού;

Η διατομή χαλινού είναι αναγκαία σε περιπτώσεις ασθενών με βραχύ χαλινό. Ο βραχύς χαλινός δεν εμφανίζει σε όλους τους άνδρες ενοχλητικά συμπτώματα. Επί απουσίας ουσιαστικών συμπτωμάτων η διατομή του χαλινού δεν είναι αναγκαία. Αντίθετα, άνδρες που έχουν διαγνωστεί με βραχύ χαλινό η διατομή του είναι απαραίτητη, στοχεύοντας στην αποφυγή ρήξης του(ολικής ή μερικής). Όμως, ακόμη και σε περιπτώσεις ρήξης χαλινού κατά τη σεξουαλική επαφή ή τον αυνανισμό η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική επέμβαση της διατομής του.

Διατομή χαλινού: Πώς πραγματοποιείται;

Η επέμβαση της διατομής χαλινού έχει απλουστευθεί με την εισαγωγή του laser στην Ανδρολογία. Η διατομή χαλινού με laser είναι μια χειρουργική μέθοδος που προσφέρει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα που προκαλεί ο βραχύς χαλινός. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και έχει σύντομη διάρκεια, η οποία δεν ξεπερνά τη μισή ώρα. Μετά τη διατομή του χαλινού ακολουθεί συρραφή του με μικρά απορροφήσιμα ράμματα, τα οποία αποπίπτουν μόνα τους μετά από ένα μήνα περίπου. Η χρήση ραμμάτων δεν είναι απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις. Η επέμβαση της διατομής χαλινού πραγματοποιείται στο ιατρείο του ανδρολόγου και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του.

Επίσης, η επέμβαση πραγματοποιείται ανοικτά και με διαθερμία. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου για τον κάθε ασθεν< εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης και το ιστορικό του ασθενούς.

Διατομή χαλινού: Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση, ειδικά με τη χρήση laser, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τις συμβολές του θεράποντα ανδρολόγου. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποφεύγεται ο ύπνος σε πρηνή θέση και η αποφυγή στύσεων. Επίσης, μπορεί να προκληθεί ελαφρά αιμορραγία εξαιτίας κάποιας νυχτερινής στύσης. Η αιμορραγία αυτή αντιμετωπίζεται με ολιγόλεπτη πίεση της περιοχής. Ο ασθενής θα πρέπει να αλλάζει συχνά γάζες και να χρησιμοποιεί επουλωτικές αλοιφές για το διάστημα που θα του υποδείξει ο θεράπων ανδρολόγος. Τέλος, ο ασθενής μετά την επέμβαση θα μπορεί να έχει την πρώτη του σεξουαλική επαφή μετά το πέρας τουλάχιστον ενός μήνα.

 

Η μεγάλη εμπειρία του Ανδρολόγου Χειρουργού Δρ. Δημήτριου Ρομπόλη και οι πολλές επιτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις διατομής χαλινού με τη χρήση laser τον καθιστούν τον πλέον κατάλληλο για την αντιμετώπιση του βραχέος χαλινού. Εάν αντιμετωπίζετε ανδρολογικά προβλήματα επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας με τον Δρ. Ρομπόλη.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία