Η γονόρροια (βλεννόρροια), είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα το οποίο εντοπίζεται με την ίδια συχνότητα σε άντρες και γυναίκες. Η γονόρροια προκαλείται από το βακτήριο του γονόκοκκου και αποτελεί ένα από τα πιο κοινά νοσήματα που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Το βακτήριο αυτό αναπτύσσεται κυρίως σε ζεστές, υγρές περιοχές του αναπαραγωγικού συστήματος. Παρόλα αυτά υπάρχει η πιθανότητα να αναπαραχθεί στο στόμα, τον λαιμό ή και τον πρωκτό. Σε πολλές περιπτώσεις η γονόρροια μπορεί να είναι ασυμπτωματική στα αρχικά στάδια με αποτέλεσμα ο/η ασθενής να αργήσει να αναζητήσει θεραπεία. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς η μη έγκαιρη εφαρμογή θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.
Ποια συμπτώματα θα πρέπει να με οδηγήσουν στον ιατρό μου;
Τα συμπτώματα της γονόρροιας σε γενικές γραμμές εμφανίζονται μέσα σε διάστημα δύο-δέκα ημερών μετά την έκθεση στο βακτήριο. Όπως όμως προαναφέρθηκε μπορεί να αργήσουν να εμφανιστούν και να γίνουν αντιληπτά ακόμη και έναν μήνα μετά την έκθεση.
Τα κυριότερα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι γυναίκες είναι:
- Το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
- Η επιπεφυκίτιδα
- Οι εκκρίσεις υγρών από τον κόλπο (λευκού ή πρασινοκίτρινου χρώματος)
- Ο πόνος χαμηλά στην κοιλιακή χώρα ή στην πυελική περιοχή
- Το αίσθημα καύσου στον λαιμό
- Η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
- Οι πρησμένοι αδένες στον λαιμό
- Η κολπίτιδα
Τα κυριότερα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι άντρες είναι:
- Το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
- Οι εκκρίσεις υγρών από το πέος (λευκού ή πρασινοκίτρινου χρώματος)
- Το αίσθημα καύσου στον λαιμό
- Ο πόνος ή το πρήξιμο στους όρχεις
- Οι πρησμένοι αδένες στον λαιμό
Πώς μεταδίδεται η γονόρροια;
Η γονόρροια μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οποιαδήποτε πράξη μπορεί να μεταφέρει τη νόσο (κολπική, πρωκτική, στοματική επαφή). Ωστόσο, η σεξουαλική επαφή δεν είναι ο μοναδικός τρόπος μετάδοσης της γονόρροιας. Μπορεί να μεταδοθεί επίσης με την επαφή με μολυσμένα σωματικά υγρά. Τέλος είναι δυνατόν να μεταδοθεί και κατά τη διάρκεια του τοκετού από τη μητέρα στο νεογνό.
Πώς διαγιγνώσκεται η γονόρροια;
Η διάγνωση της γονόρροιας πραγματοποιείται μέσω της καλλιέργειας ούρων. Το δείγμα λαμβάνεται από την ουρήθρα όταν ο ασθενής είναι άντρας και από τον τράχηλο της μήτρας όταν είναι γυναίκα. Σε ορισμένες περιπτώσεις και ανάλογα με το σημείο που παρουσιάζονται τα συμπτώματα, μπορεί να ληφθεί δείγμα εκκρίματος και από άλλα σημεία όπως ο λαιμός και ο πρωκτός. Εφόσον διαγνωστεί η γονόρροια, ο ιατρός θα παραπέμψει τον/την ασθενή του σε περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν συνυπάρχει και κάποιο άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
Θεραπεία
Η αντιμετώπιση της γονόρροιας επιτυγχάνεται με τη χρήση αντιβιοτικών. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις τα αντιβιοτικά μπορεί να καταστούν αναποτελεσματικά καθώς ορισμένα στελέχη του γονόκοκκου έχουν γίνει ιδιαίτερα ανθεκτικά. Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται η ενέσιμη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ταυτόχρονα με τη λήψη αντιβιοτικών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι θεραπεία πρέπει να λαμβάνει και το άτομο ή τα άτομα με τα οποία ήρθε σε ερωτική επαφή ο ασθενής.
Πρόληψη γονόρροιας
Η γονόρροια μπορεί να προληφθεί μέσω της καλής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Πρακτικές όπως η χρήση προφύλαξης κατά τη σεξουαλική επαφή και οι συχνές εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη γονόρροια και την αντιμετώπισή της ο Ουρολόγος Ανδρολόγος Δημήτριος Ρομπόλης βρίσκεται στη διάθεσή σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για να σας κατευθύνει ανάλογα με την περίπτωσή σας.