Χλαμύδια

Τι είναι τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια είναι από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Προκαλούνται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis, το οποίο αποτελεί μέλος της ομάδας των gram αρνητικών μικροοργανισμών. Συνήθως, συναντάται σε νεαρά άτομα, τα οποία δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό, και δεν έχουν σταθερό σύντροφο. Τα χλαμύδια είναι μια βακτηριακή λοίμωξη η οποία αν δεν διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και υπογονιμότητα. Εκτιμάται ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στη λοίμωξη από χλαμύδια, με ποσοστό 75-80%, συγκριτικά με τους άνδρες.

Χλαμύδια – Σε ποιες περιοχές μπορεί να αναπτυχθούν;

Συνήθως εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα, άλλα και σε άλλες περιοχές όπως στο φάρυγγα, στα μάτια, στο στόμα, και στην ουρήθρα. Ανάλογα με το είδος τους, αναπτύσσονται και στο αντίστοιχο όργανο. Φυσικά, η κάθε περίπτωση χρήζει διαφορετικής διάγνωσης και θεραπείας.

Πώς μεταδίδονται τα χλαμύδια;

Όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Κυρίως, μεταδίδεται με την σεξουαλική πράξη, είτε πρόκειται για στοματική, κολπική ή πρωκτική επαφή. Επίσης, μεταδίδεται μέσω μολυσμένων κολπικών, πρωκτικών, στοματικών υγρών ή μέσω μολυσμένου σπέρματος. Σπανιότερα, τα χλαμύδια μεταδίδονται από την μητέρα στο μωρό, κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού.

Χλαμύδια – Συμπτώματα

Τα χλαμύδια είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να προσβάλλει και άνδρες και γυναίκες, προκαλώντας αντίστοιχα συμπτώματα. Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα ανά φύλο είναι τα εξής:

Άνδρα

 • Αδυναμία, αίσθηση κόπωσης ή χαμηλός πυρετός
 • Πρήξιμο και πόνος στους όρχεις
 • Πόνος στην ουρήθρα
 • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
 • Συχνοουρία και αίσθημα καύσου
 • Έκκριση υγρού από το πέος

Γυναίκα

 • Αίσθημα συχνοουρίας και καύσου κατά την ούρηση ή την σεξουαλική επαφή
 • Ναυτία και εμετός
 • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
 • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις ή αιμορραγία
 • Φλεγμονές όπως σαλπιγγίτιδα ή τραχηλίτιδα

Χλαμύδια – Πώς γίνεται η διάγνωση;

Το πρώτο στάδιο για τη διάγνωση είναι η καταγραφή ιστορικού του ασθενούς και η εξέταση της κλινικής εικόνας. Στη συνέχεια, ανάλογα με την περιοχή που έχει προσβληθεί, θα γίνει λήψη αντίστοιχου υγρού. Δηλαδή μπορεί να γίνει καλλιέργεια κολπικού, φαρυγγικού, ουρηθρικού εκκρίματος ή πρωκτικού υγρού. Επίσης, στις γυναίκες θα φανεί από το Τεστ Παπ. Επιπλέον, αποτελεσματική είναι και η καλλιέργεια των πρώτων πρωινών ούρων (από την αρχή της ούρησης), άλλα και ορολογικές ή μοριακές εξετάσεις. Τέλος, στους άνδρες αποτελεσματικός είναι ο ανοσοφθορισμός, με την εξέταση προστατικού υγρού, ουρηθρικού εκκρίματος  ή σπέρματος.

Πώς θεραπεύονται τα χλαμύδια;

Ευτυχώς, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των χλαμυδίων, τα καθιστά 100% θεραπεύσιμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για βακτήριο, το οποίο καταπολεμάται με αντιβίωση. Οι 2 αντιβιοτικές ουσίες που είναι πιο αποτελεσματικές είναι η αζιθρομυκίνη  και η δοξυκυκλίνη, και δεν χρειάζεται  συνήθως αντιβιόγραμμα. Φυσικά, συνίσταται αποχή από την σεξουαλική επαφή μέχρι το τέλος της αγωγής. Απαραίτητο είναι να ακολουθήσει και ο σύντροφος τη θεραπεία, και να γίνουν επαναληπτικές εξετάσεις μετά από ένα διάστημα 3-4 μηνών. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να διευκρινιστεί ότι ο ασθενής δεν αποκτά ανοσία, συνεπώς μπορεί να ξανακολλήσει χλαμύδια.

Υπάρχει πρόληψη;

Φυσικά και υπάρχει. Καλό είναι να διατηρούνται σταθερές σχέσεις, και φυσικά να χρησιμοποιείται πάντα προφυλακτικό. Επίσης, οι προληπτικές εξετάσεις είναι σωτήριες, και για τις γυναίκες η διατήρηση του pH δεν επιτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

 

Ο Δρ Ρομπόλης Γ. Δημήτριος είναι Ουρολόγος – Ανδρολόγος Χειρουργός, με πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση. Είναι ιδανικός για την αντιμετώπιση τέτοιων παθήσεων και όχι μόνο, και είναι δίπλα στον ασθενή του, ανά πάσα ώρα. Επικοινωνήστε μαζί του ώστε να εντοπίσετε το πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί και να απαλλαγείτε, με την κατάλληλη θεραπεία.

Επικοινωνία

Επικοινωνία