Σύφιλη

Τι ορίζεται ως σύφιλη;

Η σύφιλη είναι ένα κυρίως σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum. Είναι μια από τις σοβαρότερες ασθένειες που έπληξε την ανθρωπότητα και τα χρόνια του Μεσαίωνα πήρε διαστάσεις επιδημίας.

Η σύφιλη χαρακτηρίζεται ως  «μεγάλος μιμητής», αφού τα συμπτώματα που εμφανίζει μοιάζουν με αυτά άλλων παθήσεων. Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα μετά τη διάγνωσή της, αφού μπορεί να βλάψει τα οστά, τα νεύρα, την καρδιά, ακόμη και τον εγκέφαλο του ασθενούς.

Πώς πραγματοποιείται η λοίμωξη;

Το βακτήριο Treponema pallidum εισέρχεται στον οργανισμό μέσω μικρών πληγών στο δέρμα ή στις βλεννογόνους μεμβράνες. Δεν μεταδίδεται μέσω της επαφής ενός ατόμου με κάποιο μολυσμένο αντικείμενο, εάν και εφόσον δεν υπάρχει κάποια πληγή.

Στους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εκδήλωση της νόσου περιλαμβάνονται:

  • Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις
  • Συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων
  • Μόλυνση από τον ιό ΗIV

Με ποιον τρόπο μεταδίδεται η σύφιλη;

Η σύφιλη μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής, η οποία ενδέχεται να περιλαμβάνει κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ. Επιπροσθέτως, μπορεί να μεταδοθεί από μια μητέρα στο έμβρυο είτε στην κύηση είτε κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αυτή η μορφή σύφιλης ονομάζεται συγγενής σύφιλη και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για την αποφυγή εκδήλωσης δυσμορφιών στο βρέφος.

Τέλος, το βακτήριο Treponema pallidum μπορεί να μεταδοθεί με μετάγγιση αίματος ή με μεταμόσχευση οργάνων. Όμως, οι ιατρικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σήμερα έχουν εκμηδενίσει τη μετάδοση με τους τρόπους που προαναφέρθηκαν.

Ποιος είναι ο χρόνος επώασης;

Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι περίπου 3 εβδομάδες, όπου εκδηλώνονται και τα πρώτα συμπτώματα. Σε γενικές γραμμές το χρονικό διάστημα επώασης κυμαίνεται από 10 έως 90 ημέρες.

Ποια είναι τα στάδιά της και με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Τα στάδια της σύφιλης χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένα συμπτώματα και ο βαθμός μεταδοτικότητάς της ποικίλλει αναλόγως του σταδίου. Ειδικότερα, η σύφιλη μεταδίδεται πιο εύκολα από ασθενείς που βρίσκονται στο πρωτογενές και στο δευτερογενές στάδιο. Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι υπάρχει η πιθανότητα μόλυνσης, χωρίς ο ασθενής να εκδηλώνει κανένα σύμπτωμα για πολλά χρόνια.

Ειδικότερα, τα στάδια της σύφιλης είναι τα κάτωθι:

Πρωτογενής σύφιλη: εμφάνιση μικρών σκληρών πληγών, συνήθως στο σημείο απ’ όπου εισχώρησε το βακτήριο. Πολλές φορές οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται καν την εμφάνισή τους και επουλώνονται μετά από 4-6 εβδομάδες.

Δευτερογενής σύφιλη: μετά την επούλωση των πληγών εμφανίζονται δερματικά εξανθήματα, κυρίως στις παλάμες και στα πέλματα των ποδιών. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν και συμπτώματα γρίπης όπως πονόλαιμος, πυρετός, κόπωση κ.ά. Τα προαναφερθέντα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Λανθάνουσα σύφιλη: το συγκεκριμένο στάδιο μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια και χαρακτηρίζεται από ανυπαρξία συμπτωμάτων. Σε αυτό το στάδιο, η νόσος μεταδίδεται σπάνια.

Τριτογενής σύφιλη: πρόκειται για το τελευταίο στάδιο της σύφιλης, όπου προκαλούνται μη αναστρέψιμες βλάβες σε ζωτικά όργανα. Στη σύγχρονη εποχή το στάδιο αυτό δεν εντοπίζεται συχνά.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της σύφιλης;

Η διάγνωση της σύφιλης πραγματοποιείται κατόπιν λήψης ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, της κλινικής εξέτασής του και κάποιων εργαστηριακών εξετάσεων. Ειδικότερα, κατά την κλινική εξέταση ο ιατρός ελέγχει το σώμα του ασθενούς για ύποπτα εξανθήματα ή πληγές. Στη συνέχεια, ο ασθενής υποβάλλεται σε αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην τελική διάγνωση.

Η διάγνωση της σύφιλης μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω της εξέτασης του υγρού που εκκρίνουν οι πληγές. Αυτή η μέθοδος για τη διάγνωση της σύφιλης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στα αρχικά στάδια της νόσου, όπου οι πληγές είναι φανερές.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη σύφιλη;

Η σύφιλη στις μέρες μας μπορεί να αντιμετωπιστεί σε όποιο στάδιο και αν διαγνωστεί, επιτυγχάνοντας πλήρη ίαση. Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο γρήγορα πραγματοποιείται η διάγνωση, τόσο πιο εύκολη είναι η θεραπεία.  Σε κάθε περίπτωση το βασικό θεραπευτικό σχήμα της νόσου βασίζεται στα αντιβιοτικά που περιέχουν πενικιλίνη. Η χορήγηση των αντιβιοτικών μπορεί να πραγματοποιηθεί ενέσιμα ή από το στόμα.

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που ίσως σχετίζονται με τη σύφιλη, επικοινωνήστε με έναν έμπειρο ιατρό. Ο Ουρολόγος Ανδρολόγος Δημήτριος Ρομπόλης είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ουρολογίας και έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

Επικοινωνία

Επικοινωνία