Παραφίμωση

Η παραφίμωση είναι η μια κατάσταση που συμβαίνει συνήθως εξαιτίας ύπαρξης φίμωσης και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.  Πιο συγκεκριμένα, η παραφίμωση χαρακτηρίζεται από την αδυναμία επαναφοράς του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο στην αρχική του θέση. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα το έντονο σφίξιμο της βαλάνου του πέους και στη μείωση της ροής αιμάτωσής του. Η μειωμένη αιμάτωση του πέους είναι μια επείγουσα ουρολογική κατάσταση, αφού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μέχρι και τη νέκρωση της βαλάνου.

Πόσο συχνή είναι η παραφίμωση;

Βάσει ερευνών η παραφίμωση εκδηλώνεται σε ποσοστό 0,2% σε παιδιά ηλικίας από 4 μηνών έως 12 ετών, ενώ για τα άτομα άνω των 16 ετών το ποσοστό φτάνει το 1%. Γενικότερα, η παραφίμωση είναι μια από τις λιγότερο συχνές καταστάσεις που σχετίζονται με τη βάλανο του πέους.

Αίτια πρόκλησης παραφίμωσης & προδιαθεσικοί παράγοντες

Όπως προαναφέρθηκε, ένα από τα βασικότερα αίτια εμφάνισης παραφίμωσης είναι η ύπαρξη φίμωσης. Επίσης, μπορεί να προκληθεί κατόπιν έλξης της ακροποσθίας είτε από τον ασθενή, είτε από κάποιον επαγγελματία υγείας στην προσπάθεια εισαγωγής καθετήρα. Όταν η παραφίμωση εμφανίζεται σε ένα νεογνό, αιτία είναι η μη ολοκληρωμένη ανάπτυξή του. Επίσης, ως προδιαθεσικοί παράγοντες για την εκδήλωση της παραφίμωσης μπορεί να λειτουργήσουν τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ή χρόνιες βαλανοποσθίτιδες.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η παραφίμωση;

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της παραφίμωσης είναι η αδυναμία της ακροποσθίας να επιστρέψει στην ανατομική της θέση. Επιπροσθέτως, δύο από τα βασικότερα συμπτώματα της παραφίμωσης είναι η διόγκωση της ακροποσθίας και της βαλάνου. Τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται και από κάποια αλλαγή χρωματισμού του πέους. Το χρώμα του πέους λόγω της μειωμένης αιμάτωσης γίνεται κόκκινο έως και σκούρο μωβ. Επί παρουσίας αυτών των συμπτωμάτων η επίσκεψη του ασθενούς σε έναν ιατρό θα πρέπει να είναι άμεση, αφού υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης ισχαιμίας και νέκρωσης της βαλάνου και της περιφερειακής ουρήθρας.

Παραφίμωση και διάγνωση

Η διάγνωση της παραφίμωσης είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία για έναν έμπειρο ανδρολόγο. Η φυσική εξέταση του πέους είναι αρκετή για τη διάγνωση και τον σχεδιασμό του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου.

Θεραπεία παραφίμωσης

Η παραφίμωση μπορεί να θεραπευτεί από έναν έμπειρο ανδρολόγο και σε καμία περίπτωση δεν υποχωρεί μόνη της. Αυτό που καθορίζει τη μέθοδο θεραπείας είναι η σοβαρότητα της κατάστασης και εξαρτάται από το πόσο καθυστέρησε ο ασθενής να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

Έτσι, σε περιπτώσεις όπου η επίσκεψη στον ιατρό είναι άμεση, η παραφίμωση μπορεί να αποκατασταθεί με ανάταξη της ακροποσθίας. Ο θεράπων ιατρός για να μειώσει τον πόνο του ασθενούς μπορεί να χορηγήσει παυσίπονα, κάποια αναισθητική αλοιφή τοπικά ή κάποιο αναισθητικό ενέσιμα. Τέλος, η εφαρμογή πάγου ή η τοπική χορήγηση υαλουρονιδάσης μπορεί να βοηθήσει στην υποχώρηση του οιδήματος, διευκολύνοντας τους χειρισμούς ανάταξης.

Σε πιο επείγουσες καταστάσεις πραγματοποιείται μια μικρή τομή στη ραχιαία επιφάνεια του πέους, η οποία συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της περιοχής. Σε δεύτερο χρόνο προτείνεται στους ασθενείς να υποβληθούν σε περιτομή και έτσι απαλλάσσονται οριστικά από μια ενδεχόμενη υποτροπή.

 

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα παραφίμωσης πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ο έμπειρος Ουρολόγος Ανδρολόγος Δημήτριος Ρομπόλης  έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση περιστατικών παραφίμωσης και βρίσκεται στη διάθεσή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για άμεση θεραπεία.

ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία