Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μία διαταραχή που εμφανίζεται πολύ συχνά στον ανδρικό πληθυσμό και ενδεχομένως να έχει κάποιο παθολογικό υπόβαθρο.
Πρόκειται για σύμπτωμα το οποίο χαρακτηρίζεται από τη συνεχή ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, για να υπάρξει μία επιτυχημένη σεξουαλική επαφή.
Η στυτική δυσλειτουργία διακρίνεται σε δύο τύπους:
- Πρωτογενής
Ο άνδρας δε μπορεί να αποκτήσει στύση (ή ικανοποιητική στύση) εξ αρχής. - Δευτερογενής
Ο άνδρας αποκτά επαρκή στύση για ένα χρονικό διάστημα, ωστόσο δε διατηρείται μέχρι την ολοκλήρωση του σεξ.
Σαφώς, η στυτική δυσλειτουργία όταν συμβαίνει σε αραιή βάση δε συνιστά απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Όμως, εάν παρουσιάζεται τακτικά, η κατάσταση αυτή μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερο άγχος, να επηρεάσει αρνητικά την αυτοπεποίθηση του άνδρα και να οδηγήσει σε προβλήματα σχέσης.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο άνδρας που αντιμετωπίζει στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό ιατρό – ανδρολόγο για την κατάλληλη διερεύνηση και αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στυτική Δυσλειτουργία – Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας αφορούν κυρίως στα εξής:
- Αδυναμία επίτευξης μερικούς ή επαρκούς στύσης
- Αδυναμία διατήρησης επαρκούς στύσης
- Απώλεια ή μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
Στυτική Δυσλειτουργία – Αίτια
Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται είτε σε οργανικά είτε σε ψυχογενή αίτια.
Η ανδρική σεξουαλική διέγερση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία κατά την οποία συμμετέχουν ο εγκέφαλος, οι ορμόνες, τα συναισθήματα, οι μύες, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Η στυτική δυσλειτουργία προκύπτει όταν υπάρχει πρόβλημα με κάποιο ή κάποια από αυτά. Ομοίως, το άγχος και η κακή ψυχική υγεία μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη στυτική δυσλειτουργία.
Σε αρκετές περιπτώσεις, η διαταραχή στύσης οφείλεται σε ένα συνδυασμό σωματικών και ψυχολογικών προβλημάτων. Πολλές φορές μία παθολογική κατάσταση που επιβραδύνει τη σεξουαλική ανταπόκριση του άνδρα μπορεί να ‘τροφοδοτήσει’ την κακή ψυχολογία του, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της στυτικής δυσλειτουργίας.
Οι πιο συχνές αιτίες που σχετίζονται με οργανικά προβλήματα και μπορεί να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία είναι οι εξής:
- Καρδιαγγειακές παθήσεις
- Υψηλή χοληστερίνη
- Υπέρταση
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Παχυσαρκία
- Νόσος Πάρκινσον
- Πολλαπλή σκλήρυνση
- Διαταραχές ύπνου
- Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης
- Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
- Κάπνισμα
- Χρήση τοξικών ουσιών
- Θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη
- Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων (αντικαταθλιπτικά, αντισταμινικά, κ.α.)
Στυτική Δυσλειτουργία & Αντιμετώπιση
Ανάλογα με την αιτία και τη σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας θα ορισθεί η μέθοδος αντιμετώπισης. Ο γιατρός θα εξηγήσει στον ασθενή τους κινδύνους και τα οφέλη κάθε θεραπείας ενώ, συνεργατικά, θα καταλήξουν στο κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο. Οι προτιμήσεις της/ του συντρόφου του ασθενούς μπορεί επίσης να παίξουν ρόλο στις επιλογές αντιμετώπισης.
Φαρμακευτική αγωγή
Η φαρμακευτική αγωγή διά στόματος περιλαμβάνει 4 διαφορετικά σκευάσματα που περιέχουν τις παρακάτω ουσίες:
- Αβαναφίλη (Spedra)
- Ταδαλαφίλη (Cialis)
- Βαρδεναφίλη (Levitra)
- Σιλδεναφίλη (Viagra)
Αυτά τα τέσσερα φάρμακα ενισχύουν τις επιδράσεις του μονοξειδίου του αζώτου – μια χημική ουσία που παράγει το σώμα και χαλαρώνει τα αγγεία στο πέος. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η ροή του αίματος και επιτρέπει τη στύση κατά τη σεξουαλική διέγερση.
Θεραπεία με κρουστικά κύματα
Είναι μία νέα μορφή και ίσως η μοναδική θεραπεία που υπάρχει ως σήμερα, η οποία στοχεύει στο γενεσιουργό αίτιο της αγγειακής στυτικής δυσλειτουργίας. Τα κρουστικά κύματα είναι ηλεκτροϋδραυλικά κύματα (συσκευή Omnispec™). Ο Ουρολόγος χρησιμοποιεί ειδική κεφαλή με κάτοπτρα πάνω στο δέρμα του πέους, μέσω των οποίων μεταφέρονται στην περιοχή-στόχο (σηραγγώδη σώματα του πέους) με μη επεμβατικό τρόπο και εντελώς ανώδυνα τα κρουστικά κύματα, προκαλώντας επαναγγείωση του πέους.
Συσκευή αντλίας κενού για το πέος
Πρόκειται για έναν σωλήνα που τοποθετείται στο πέος, καλύπτοντάς το, και λειτουργεί απορροφώντας τον αέρα μέσα σε αυτό (κενό αέρος). Έτσι, επιτρέπεται η καλή αιμάτωση του πέους και η διόγκωσή του. Έπειτα, προωθείται δακτύλιος στη βάση του πέους για τη διατήρηση της αιμάτωσης και της στύσης τον οποίο ο άνδρας πρέπει να αφαιρέσει μετά την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης.
Ενδοσηραγγώδεις ενέσεις
Πρόκειται για ενέσεις που γίνονται στο πέος, όταν θέλετε να έχετε στύση. Η διαδικασία είναι εύκολη στην εκμάθηση και εφαρμόζεται από εκατομμύρια ασθενείς σε όλον τον κόσμο. Σημαντικό είναι να καθοριστεί η σωστή δόση φαρμάκου.
Εμφυτεύματα πέους
Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει τη χειρουργική τοποθέτηση συσκευών και στις δύο πλευρές του πέους. Τα εμφυτεύματα αποτελούνται είτε από φουσκωτές είτε από ελαστικές ράβδους. Οι φουσκωτές συσκευές επιτρέπουν να ελέγχεται πότε θα δημιουργηθεί η στύση, καθώς και πόση διάρκεια θα έχει. Οι ελαστικές ράβδοι διατηρούν το πέος σταθερό αλλά λυγισμένο. Τα εμφυτεύματα πέους είναι μία θεραπεία με υψηλό κόστος και επιλέγεται εάν οι υπόλοιπες μέθοδοι αντιμετώπισης δεν αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Άλλες επιλογές θεραπείας που μπορεί να κριθούν κατάλληλες ανάλογα με την αιτία που οδηγεί σε στυτική δυσλειτουργία είναι:
- Θεραπεία με ορμόνες για τη ρύθμιση στα επίπεδα της τεστοστερόνης
- Ουρηθρικό gel Αλπροσταδίλης (Vitaros)
- Για τα ψυχολογικά προβλήματα υπάρχουν ειδικές θεραπείες (γνωστική/συμπεριφορική και sex therapy)