Σπερμοδιάγραμμα

Τι είναι το σπερμοδιάγραμμα;

Πρόκειται για την βασικότερη εργαστηριακή εξέταση υψηλής ακρίβειας, η οποία διερευνά την ικανότητα γονιμοποίησης του άνδρα. Το σπερμοδιάγραμμα, ιδανικά εκτελείται όταν ένα ζευγάρι αδυνατεί να συλλάβει ένα έμβρυο εντός ενός χρόνου συστηματικής προσπάθειας για σύλληψη.  Η εξέταση αυτή, φέρει αποτελέσματα για:

  • Tην ζωτικότητα σπερματοζωαρίων.
  • Φυσικά χαρακτηριστικά όπως η χροιά, η ρευστοποίηση, η όψη, το pH σπερματοζωαρίων κλπ.
  • Ανοσολογικά δεδομένα.
  • Ειδικά χαρακτηριστικά όπως: επιθηλιακά κύτταρα, ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκοκύτταρα, σχήμα και μέγεθος κυττάρων.
  • Ποσοτικά στοιχεία: πυκνότητα σπέρματος και σύνολο σπερματοζωαρίων.
  • Κινητικότητα σπερματοζωαρίων: επιτόπια, ταχεία προωθητική, οκνηρή προωθητική, αδράνεια.

Σε ποιες περιπτώσεις ακριβώς είναι χρήσιμο το σπερμοδιάγραμμα;

Όπως προαναφέρθηκε, το σπερμοδιάγραμμα εκτελείται όταν ένα ζευγάρι δεν μπορεί να κάνει σύλληψη εντός ενός χρόνου, παρά τις προσπάθειες. Ωστόσο, η εξέταση αυτή είναι χρήσιμη και σε  κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως:

  • Πρόληψη. Πολλοί άνδρες, ακόμα και αν δεν σκέφτονται ή δεν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες σύλληψης, επιθυμούν να γνωρίζουν την ικανότητα γονιμοποίησής τους.
  • Βαριές θεραπείες ασθενειών, όπως οι ακτινοβολίες ή χημειοθεραπείες.
  • Κρυοσυντήρηση σπέρματος για μελλοντική χρήση.
  • Παρακολούθηση κιρσοκήλης
  • Επιβεβαίωση επιτυχίας μόνιμης κατάργησης της γονιμότητας του άνδρα(απολίνωση σπερματικών πόρων).
  • Εξωσωματική και γενικά υποβοηθούμενες μέθοδοι αναπαραγωγής.
  • Βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό όπως κιρσοκήλη, αιμοσπερμία κλπ.

Ποιες είναι οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει ο εξεταζόμενος για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα;

Όπως και για κάθε εξέταση, έτσι και για την πραγματοποίηση του σπερμοδιαγράμματος ο ιατρός δίνει συγκεκριμένες οδηγίες. Η εκτέλεση αυτών των οδηγιών, θα εξασφαλίσει πιο ακριβή αποτελέσματα. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό ο εξεταζόμενος να δείξει υπευθυνότητα και συνέπεια.

Αρχικά ο άνδρας θα πρέπει να απέχει από την σεξουαλική δραστηριότητα 2-3 ημέρες. Εξαιρετικά σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί ένα επαρκές δείγμα, καθώς και να συμπεριληφθεί η πρώτη σταγόνα του σπέρματος, με την μεγαλύτερη πυκνότητα σε σπερματοζωάρια.

Η λήψη δείγματος καλό είναι να γίνει στο εργαστήριο, αλλιώς σε κάποιο προσωπικό χώρο του άνδρα ώστε να είναι πιο άνετος. Είναι όμως απαραίτητη η προσκόμιση του δείγματος εντός 15 λεπτών, και διατηρώντας το σε θερμοκρασία σώματος.

Επίσης, αν ο άνδρας λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή ή εμφανίζει συμπτώματα νόσησης, πρέπει η λήψη να μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία. Αυτό συμβαίνει διότι τα φάρμακα επηρεάζουν τα αποτελέσματα και την σύσταση του δείγματος.

Το δείγμα θα πρέπει να συλλέγεται σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη που να μην περιλαμβάνει τοξικά συστατικά για τα σπερματοζωάρια.

Φυσικά, οι οδηγίες διαμορφώνονται εξατομικευμένα για τον κάθε άνδρα, ανάλογα με τις ανάγκες και την κατάστασή του. Ωστόσο, κάποιες από αυτές ισχύουν για όλους.

Σπερμοδιάγραμμα: Ποια είναι τα πιθανά αποτελέσματα;

Ανάλογα με την κατάσταση του σπέρματος, θα προκύψει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Συνεπώς, η διάγνωση θα δείξει ένα από τα παρακάτω αποτελέσματα: φυσιολογικό αποτέλεσμα,ολιγοσπερμία, ασπερμία, αζωοσπερμία, υποσπερμία ή κρυπτοαζωοσπερμία.

Ποιοι παράγοντες συντελούν στην ανδρική υπογονιμότητα;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική υπογονιμότητα είναι πολλοί. Κάποιοι από αυτούς είναι οι παρακάτω:

  • Λοιμώξεις όπως η επιδιδυμίτιδα, χλαμύδια, προστατίτιδα, η γονόρροια και άλλες, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος ή να το εμποδίζουν να εξαχθεί.
  • Κάπνισμα, υπερκατανάλωση αλκοόλ και όγκοι.
  • Ορμονικές διαταραχές: Πχ χαμηλή τεστοστερόνη ή αυξημένη προλακτίνη. Επίσης χαμηλή παραγωγή της υπόφυσης σε ορμόνες LH και FSH που συνδέονται με την ωρίμανση του σπέρματος, υποθυρεοειδισμός και πολλά άλλα.
  • Λήψη φαρμακευτικής αγωγής όπως αναβολικά, αντιμυκητιασικά και άλλα.
  • Πολύ συχνή συνουσία, πολύ έντονη αθλητική δραστηριότητα ή εργασιομανία.
  • Πολύ έντονο στρες, προβλήματα στη συνουσία ή στην εκσπερμάτιση.
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες: υψηλές θερμοκρασίες, στενά παντελόνια, πολύωρη καθιστή στάση, μπάνιο με πολύ ζεστό νερό, κλπ.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την υπογονιμότητα του ανδρός. Αυτοί σχετίζονται με την προσωπική και επαγγελματική του ζωή, το περιβάλλον, και την υγεία.

Πώς αντιμετωπίζεται η ανδρική υπογονιμότητα;

Η μέθοδος αντιμετώπισης της ανδρικής υπογονιμότητας, εξαρτάται αποκλειστικά από το αίτιο που την προκαλεί. Συνεπώς, η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική, δηλαδή αλλαγή διατροφικών συνηθειών, άθληση, διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ, και αντιμετώπιση ψυχολογικών αιτίων. Επίσης, η αντιμετώπιση μπορεί να επικεντρώνεται στις ορμόνες όπως η αύξηση τεστοστερόνης, αύξηση LH και FSH, κλπ. Τέλος, σε περίπτωση που το αίτιο είναι παθολογικής φύσης όπως η κιρσοκήλη, πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση.

Ο Δρ Δημήτριος Ρομπόλης είναι Ουρολόγος – Ανδρολόγος Χειρουργός, με εκτενή εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα. Είναι ιδανικός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σας, και είναι δίπλα σας σε κάθε δυσκολία. Επικοινωνήστε μαζί του προκειμένου να κλείσετε το ραντεβού σας. Θα σας προτείνει την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης, προκειμένου να απαλλαγείτε από  κάθε πρόβλημα. Εμπιστευτείτε τους ειδικούς.

Επικοινωνία

Επικοινωνία