Περιτομή

Τι είναι η περιτομή;

Η περιτομή είναι μια επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται η ακροποσθία του πέους, δηλαδή της ποσότητας δέρματος που καλύπτει τη βάλανο. Πρόκειται για μια ανώδυνη επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με μεγάλη συχνότητα σε όλο τον πλανήτη.

 

Περιτομή: Σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται;

Η περιτομή μπορεί να πραγματοποιείται για αισθητικούς, θρησκευτικούς αλλά και ιατρικούς λόγους. Οι ιατρικές ενδείξεις που επιβάλλουν τη διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης της περιτομής είναι οι παρακάτω:

 • Φίμωση
 • Παραφίμωση
 • Πρόωρη εκσπερμάτιση
 • Σκληροατροφικός λειχήνας
 • Συνεχόμενες βαλανοποσθίτιδες
 • Σκίσιμο της ακροποσθιάς κατά τη σεξουαλική επαφή

 

Πώς γίνεται η περιτομή;

Πρόκειται για μια μικροεπέμβαση της οποίας η διάρκεια δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά με 1 ώρα. Η περιτομή πραγματοποιείται με τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας στον ασθενή γύρω από τη βάση του πέους. Μερικές φορές μαζί με την τοπική αναισθησία μπορεί να χορηγηθεί και μέθη.

Υπάρχουν δύο τύποι περιτομής, η πλήρης και η μερική. Πιο συγκεκριμένα, κατά την πλήρη περιτομή κόβεται όλο το δέρμα γύρω από τη βάλανο και αυτή δεν καλύπτεται από δέρμα ακόμη και όταν το πέος δεν βρίσκεται σε στύση. Αντίθετα, κατά τη μερική περιτομή το δέρμα γύρω από τη βάλανο δεν αφαιρείται στην ολότητά του, με αποτέλεσμα να την καλύπτει μερικώς. Ο θεράπων ιατρός είναι ο αρμόδιος για την παροχή επιπλέον πληροφοριών σχετικά με την ιδανική μέθοδο περιτομής που θα ακολουθηθεί στο εκάστοτε περιστατικό.

Μόλις αφαιρεθεί το τμήμα του δέρματος που είναι  αναγκαίο, το τραύμα συρράπτεται με απορροφήσιμα ράμματα, τα οποία πέφτουν μόνα τους μόλις επουλωθεί πλήρως. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του λίγες ώρες μετά την επέμβαση και να συμμετέχει στις καθημερινές του δραστηριότητες από την επόμενη κιόλας ημέρα.

 

Πλεονεκτήματα περιτομής

Η περιτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που μετά το πέρας της προσφέρει στον ασθενή μια πληθώρα πλεονεκτημάτων. Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι τα παρακάτω:

 • Καλύτερη υγιεινή του πέους
 • Μείωση κινδύνου εμφάνισης σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων
 • Μείωση κινδύνου λοιμώξεων ουροποιητικού
 • Εξάλειψη πιθανοτήτων εμφάνισης παραφίμωσης ή βαλανίτιδας
 • Μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και των γεννητικών οργάνων
 • Βελτίωση στην αίσθηση του πέους κατά τη σεξουαλική πράξη
 • Μείωση πιθανότητας εμφάνισης του ιού HIV

Τα πλεονεκτήματα της περιτομής δεν αφορούν μόνο τους άνδρες που υποβάλλονται σε αυτή, αλλά και τις συντρόφους τους. Η περιτομή ευνοεί και τις γυναίκες, αφού η σωστή υγιεινή του πέους ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες εμφάνισης κολπίτιδας (βακτηριακής-χλαμυδιακής) και μόλυνσης από έρπητα γεννητικών οργάνων. Επίσης, όσες γυναίκες έχουν σύντροφο που έχει υποβληθεί σε περιτομή ελαχιστοποιούν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

 

Μετεγχειρητικές πληροφορίες

Μετά την περιτομή, οι γάζες που τοποθετούνται στην περιοχή θα πρέπει να αντικαθίστανται σε καθημερινή βάση, αφού ενδεχομένως να βρέχονται κατά την ούρηση. Τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο το πέος πρήζεται ελαφρώς και αν υπάρξει στύση, αυτή είναι επώδυνη. Επίσης, στις περιπτώσεις ολικής περιτομής, η βάλανος παρουσιάζει μια έντονη ευαισθησία, όταν ακουμπά στο εσώρουχο. Η τελική εικόνα του πέους μπορεί να αξιολογηθεί μετά το πέρας του ενός μήνα από την πραγματοποίηση της επέμβασης.

Η επούλωση του τραύματος  διαρκεί περίπου για δύο εβδομάδες. Επιπροσθέτως, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη σεξουαλική δραστηριότητά του τουλάχιστον μετά το πέρας των τεσσάρων εβδομάδων.

 

Περιτομή & Πιθανές επιπλοκές

Αν και η περιτομή είναι μια απόλυτα ασφαλής μικροεπέμβαση, όπως κάθε χειρουργείο, έτσι και αυτή ενέχει κάποιους κινδύνους. Μετά την περιτομή ενδεχομένως να εμφανιστούν οι παρακάτω επιπλοκές:

 • Αιμορραγία
 • Μόλυνση του τραύματος
 • Μείωση της αισθητικότητας του πέους
 • Μόνιμη ευαισθησία του τραύματος

Αν και πιθανές, οι προαναφερθείσες επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες και η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Ο Ουρολόγος-Ανδρολόγος Δημήτρης Ρομπόλης όντας εξαιρετικά έμπειρος και έχοντας πραγματοποιήσει μια πληθώρα επεμβάσεων περιτομής με επιτυχία  βρίσκεται στη διάθεσή σας.  Επικοινωνήστε με τον Δρ. Ρομπόλη για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με την περιτομή.

ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία