Ορχεοδυνία

Τι ορίζεται ως ορχεοδυνία;

Ως ορχεοδυνία ορίζεται η εκδήλωση πόνου στον έναν ή και στους δύο όρχεις. Ο πόνος στους όρχεις μπορεί να είναι προσωρινός ή χρόνιος και ως προς την ένταση μπορεί να ποικίλει. Επίσης, ο πόνος  ενδέχεται να προέρχεται από τους όρχεις ή να αντανακλά σε αυτούς από άλλα όργανα. Οι όρχεις είναι αρκετά ευαίσθητοι και οποιαδήποτε πίεση ή τραυματισμός τους μπορεί να προκαλέσει πόνο ή ενόχληση.

Ποια είναι τα αίτια πρόκλησης της ορχεοδυνίας;

Τα αίτια που  προκαλούν την ορχεοδυνία είναι πολλά και αυτά είναι που καθορίζουν στην ουσία τη σοβαρότητα του προβλήματος. Η πιο συχνή αιτία πρόκλησης της ορχεοδυνίας είναι ο άμεσος τραυματισμός των όρχεων. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε στενά ρούχα ή εσώρουχα, αλλά και σε ανδρολογικά αίτια.  Πιο συγκεκριμένα, η ορχεοδυνία μπορεί να οφείλεται στα παρακάτω ανδρολογικά αίτια:

  • Κιρσοκήλη: αποτελεί μια πάθηση των όρχεων και προκαλείται εξαιτίας φλεβικής ανεπάρκειας. Μπορεί να προκαλέσει αίσθημα βάρους ή πόνο στην περιοχή των όρχεων και είναι από τους πιο συχνούς παράγοντες υπογονιμότητας.
  • Υδροκήλη: η συσσώρευση υπερβολικής ποσότητας υγρού μέσα στο όσχεο προκαλεί την εμφάνιση υδροκήλης. Η υδροκήλη δεν είναι απειλητική για τη ζωή, όμως η ύπαρξή της ενδέχεται να προκαλέσει ορχεοδυνία.
  • Συστροφή όρχεως: είναι μια επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης ιατρικής περίθαλψης. Η συστροφή όρχεως οφείλεται στην συστροφή του γύρω από τον σπερματικό τόνο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αιμάτωσή του. Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπισή της θα πρέπει να γίνει άμεσα, αποφεύγοντας έτσι τη νέκρωση των όρχεων.
  • Επιδιδυμίτιδα: πρόκειται για τη φλεγμονή της επιδιδυμίδας, η οποία εκδηλώνεται με πόνο στους όρχεις και στη βουβωνική χώρα.
  • Καρκίνος όρχεων: ο καρκίνος των όρχεων, αν και σπάνιος, προκαλεί εκτός των άλλων ορχεοδυνία, κοιλιακό άλγος, καθώς και πόνο στην πλάτη.

Εάν ο πόνος είναι αντανακλαστικός, εμφανίζεται εξαιτίας άλλων αιτιών όπως:

  • Λιθίαση ουροποιητικού (ειδικότερα πέτρες στα νεφρά)
  • Διαβητική νεφροπάθεια
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους
  • Βουβωνοκήλη

 

Ποια συμπτώματα μπορεί να συνοδεύουν την ορχεοδυνία;

Τα συμπτώματα που ενδέχεται να συνοδεύουν τον πόνο στους όρχεις εξαρτώνται από το αίτιο που τον προκαλεί. Πιο συγκεκριμένα, μαζί με την ορχεοδυνία συνυπάρχουν τα παρακάτω συμπτώματα:

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της αιτίας που προκαλεί την ορχεοδυνία θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν έμπειρο Ανδρολόγο. Η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, η καταγραφή των συμπτωμάτων και η κλινική εξέταση του ασθενούς δίνουν χρήσιμες πληροφορίες. Επίσης, η διάρκεια και η ένταση του πόνου είναι δύο στοιχεία που αξιολογούνται από τον Ανδρολόγο πριν την πρώτη του εκτίμηση.  Η αρχική διάγνωση επιβεβαιώνεται με τη διενέργεια εξετάσεων όπως υπερηχογράφημα και triplex όσχεου. Σε κάποιες περιπτώσεις ο ασθενής ενδέχεται να υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις ούρων και αίματος.

 

Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η ορχεοδυνία;

Η αντιμετώπιση της ορχεοδυνίας εξαρτάται κυρίως από την αιτία πρόκλησής της. Μετά από μια σωστή διάγνωση ακολουθεί ο σχεδιασμός του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου για την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας που προκαλεί την ορχεοδυνία. Έτσι, αναλόγως της αιτίας ο πόνος στους όρχεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση αντιβιοτικών και μη στερεοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις(κήλες, πέτρες νεφρών κ.ά.) ενδείκνυται η διενέργεια χειρουργικής επέμβασης για την οριστική ανακούφιση από τον πόνο των όρχεων.

 

Εάν υποφέρετε από ορχεοδυνία, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο ιατρό. Ο Ουρολόγος Ανδρολόγος Δημήτριος Ρομπόλης έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση της ορχεοδυνίας. Ο ιατρός προτείνει το θεραπευτικό πλάνο που ταιριάζει στις ανάγκες του ασθενούς. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.