Καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο δεύτερος πιο διαδεδομένος καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος, μετά τον καρκίνο του προστάτη. Κατατάσσεται στη δέκατη θέση μεταξύ όλων των καρκίνων παγκοσμίως. Διαγιγνώσκεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και προσβάλλει τους άνδρες τρεις έως τέσσερις φορές συχνότερα από τις γυναίκες. Λόγω της παρατεταμένης κλινικής του εξέλιξης και του σημαντικού κόστους που συνδέεται με τις συχνές και δια βίου παρακολουθήσεις, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης θεωρείται ο πιο δαπανηρός καρκίνος προς θεραπεία.

 

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

 

Κύριοι παράγοντες κινδύνου

 1. Κάπνισμα: Η έκθεση σε αρωματικές αμίνες στον καπνό του τσιγάρου αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου.
 2. Χημική έκθεση: Επαγγελματικοί κίνδυνοι, ιδίως σε βιομηχανίες που αφορούν ελαστικά, χρώματα, προϊόντα πετρελαίου και δέρμα.
 3. Χημειοθεραπεία: Η χρήση κυκλοφωσφαμίδης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
 4. Παρασιτική λοίμωξη: Η σχιστοσωμίαση είναι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει.
 5. Γενετική προδιάθεση: Κληρονομικοί παράγοντες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

 

Συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

 

Στα αρχικά του στάδια, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης συχνά παρουσιάζεται χωρίς συμπτώματα, καθιστώντας τον ανιχνεύσιμο μόνο μέσω εξετάσεων ρουτίνας όπως:

 • ανάλυση ούρων (που δείχνει μικροσκοπική αιματουρία)
 • απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία)

 

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η αιματουρία, η οποία μπορεί να είναι είτε ορατή (μακροσκοπική) είτε μικροσκοπική και είναι συνήθως ανώδυνη και διαλείπουσα. Η επίμονη ή υποτροπιάζουσα αιματουρία πρέπει να προκαλεί άμεση διερεύνηση από ειδικό. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • δυσουρία (επώδυνη ούρηση)
 • συχνουρία
 • επιτακτική ούρηση
 • πόνο στην κοιλιά ή στο κάτω μέρος της πλάτης
 • συστηματικά συμπτώματα όπως κόπωση και απώλεια βάρους

 

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης- Διάγνωση

 

Μια ολοκληρωμένη διαγνωστική προσέγγιση είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς που παρουσιάζουν αιματουρία. Συνήθως ακολουθούνται τα ακόλουθα βήματα:

 1. Ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση: Διεξοδική εξέταση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και πλήρης φυσική εξέταση.
 2. Απεικονιστικές εξετάσεις: Υπερηχογραφικές εξετάσεις των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του προστάτη, μαζί με προηγμένες απεικονιστικές τεχνικές, όπως αξονικές τομογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες.
 3. Εργαστηριακές εξετάσεις: Γενική αίματος, ταχύτητα καθίζησης, επίπεδα ουρίας και κρεατινίνης ορού, ανάλυση ούρων και καλλιέργεια ούρων.
 4. Κυτταρολογία ούρων και βιοδείκτες: Ανάλυση δειγμάτων ούρων ή έκπλυσης ουροδόχου κύστης και μέτρηση ειδικών βιοδεικτών (π.χ. Urovysion, Bladdercheck).
 5. Κυστεοσκόπηση: Ενδοσκοπική εξέταση της ουροδόχου κύστης για την οπτική επιθεώρηση για όγκους.

 

Θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

 

Ο μη μυοδιηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζεται συνήθως ενδοσκοπικά με διουρηθρική εκτομή (TURBT). Αυτή η ενδοσκοπική διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός ρεζεκτοσκοπίου μέσω της ουρήθρας για την αφαίρεση του όγκου. Για το σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο μονοπολικά όσο και διπολικά ρεύματα (μέθοδος TURIS). Η εκτομή πρέπει να είναι αρκετά βαθιά ώστε να περιλαμβάνει μυϊκό ιστό για την ακριβή σταδιοποίηση του όγκου. Μια πιο πρόσφατη τεχνική, η en-bloc εκτομή, περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου του όγκου σε ένα κομμάτι, μειώνοντας ενδεχομένως τα ποσοστά υποτροπής.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, τοποθετείται συνήθως ένας τρίαυλος ουροκαθετήρας για την αποστράγγιση της ουροδόχου κύστης και την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων αίματος. Αυτός ο καθετήρας παραμένει συνήθως στη θέση του για 1-3 ημέρες, αλλά μπορεί να παραμείνει περισσότερο εάν προκύψουν επιπλοκές.

 

Μπορεί να χορηγηθεί μετεγχειρητική ενδοκυστική χημειοθεραπεία (π.χ. μιτομυκίνη-C, επιρουβικίνη) για τη μείωση του κινδύνου υποτροπής..

 

Συμπερασματικά, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, αν και συχνός και δαπανηρός, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης, των αυστηρών διαγνωστικών διαδικασιών και ενός συνδυασμού χειρουργικών και επικουρικών θεραπειών προσαρμοσμένων στο προφίλ κινδύνου του ασθενούς. Η συνεχιζόμενη έρευνα και οι εξελίξεις στα θεραπευτικά πρωτόκολλα συνεχίζουν να βελτιώνουν την πρόγνωση και την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από αυτή τη νόσο. Η τακτική παρακολούθηση και η έγκαιρη παρέμβαση παραμένουν ζωτικής σημασίας για τη μείωση της υποτροπής και την πρόληψη της εξέλιξης.

 

Εφόσον διαγνωστείτε με καρκίνο της ουροδόχου κύστης και ανάλογα με το στάδιο στο οποίο θα κρίνει ο εξειδικευμένος στην Ουρολογία Ανδρολόγος Ουρολόγος Δημήτριος Ρομπόλης ότι βρίσκεστε, θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Επικοινωνήστε μαζί του για περαιτέρω πληροφορίες.