Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη αποτελεί μια πάθηση που εμφανίζεται στους όρχεις και αφορά σε φλεβική ανεπάρκεια. Πρόκειται για μια κατάσταση όμοια με αυτή των κιρσών στα πόδια κατά την οποία οι φλέβες διογκώνονται και αποκτούν ελικοειδές σχήμα.
Η κιρσοκήλη είναι μια από τις βασικότερες αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή σπέρματος.  Ωστόσο, η συγκεκριμένη πάθηση δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με υπογονιμότητα. Μια κιρσοκήλη μπορεί επιπλέον να ευθύνεται για τη μη φυσιολογική ανάπτυξη των όρχεων ή τη συρρίκνωσή τους.

Απαντάται στο 15% του ενήλικου ανδρικού πληθυσμού και περίπου στο 20% των έφηβων αγοριών, ενώ συχνότερα εμφανίζεται σε ηλικίες ανάμεσα στα 15 με 25 έτη.

Ποια είναι η αιτία που οδηγεί στην ανάπτυξη κιρσοκήλης;

Η αιτία που οδηγεί στην ανάπτυξη κιρσοκήλης είναι η ανεπάρκεια των βαλβίδων που βρίσκονται στις φλέβες. Σε φυσιολογική κατάσταση, οι βαλβίδες αυτές επιτρέπουν τη ροή του αίματος με κατεύθυνση από την περιφέρεια προς το κέντρο. Όταν η κατεύθυνση αλλάζει, τότε το αίμα παλινδρομεί από τις μεγάλες προς τις μικρές φλέβες, με πορεία προς τους όρχεις. Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι το αίμα να λιμνάζει μέσα στους όρχεις και, τελικά να προκαλείται η φλεβική διάταση (κιρσοκήλη).

Κιρσοκήλη – Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί;

Η κιρσοκήλη μπορεί να εμφανιστεί χωρίς κάποια εκδήλωση συμπτωμάτων. Εντούτοις, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει τα εξής:

 • Αίσθηση όγκου στον όρχι
 • Πρήξιμο στην περιοχή των όρχεων
 • Ορατά διογκωμένες ή περιστρεφόμενες φλέβες στην περιοχή των όρχεων οι οποίες έχουν ελικοειδές σχήμα
 • Ήπιος πόνος στους όρχεις

Διάγνωση της Κιρσοκήλης

Η  διάγνωση της κιρσοκήλης γίνεται από εξειδικευμένο ουρολόγο – ανδρολόγο μέσα από κλινική εξέταση. Ο γιατρός πραγματοποιεί ψηλάφηση στην περιοχή για να διαπιστώσει την ύπαρξη της κιρσοκήλης, ενώ, εάν κριθεί απαραίτητο, πραγματοποιείται απεικονιστική αξιολόγηση (υπέρηχος). Ανάλογα με τη θέση της, η κιρσοκήλη ταξινομείται ως εξής:

 • Α’ Βαθμού
  Η κήλη εντοπίζεται με την άσκηση πίεσης στην κοιλιακή χώρα ενώ σε φάση ηρεμίας δεν είναι εμφανής.
 • Β’ Βαθμού
  Δεν είναι εμφανής, ωστόσο μπορεί να εντοπισθεί με ψηλάφηση σε φάση ηρεμίας.
 • Γ’ Βαθμού
  Η κήλη εντοπίζεται με το μάτι σε κατάσταση ηρεμίας.

Πιθανόν η κιρσοκήλη να μη μπορεί να ανιχνευθεί σε ύπτια θέση, οπότε σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής καλείται να εξετασθεί όρθιος.

Θεραπεία Κιρσοκήλης

Στις περισσότερες περιπτώσεις κιρσοκήλης δεν απαιτείται κάποια θεραπεία.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση επιλέγεται όταν ο άνδρας παρουσιάζει:

 • Προβλήματα γονιμότητας (μειωμένη παραγωγή σπέρματος που οδηγεί σε αδυναμία σύλληψης)
 • Πόνο
 • Κακή ανάπτυξη του αριστερού όρχι σε σχέση με τον δεξί
 • Διαταραχή στην ανάλυση σπέρματος

Δεν υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση ή πρόληψη της κιρσοκήλης. Ωστόσο, τα παυσίπονα φάρμακα, όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν τον ασθενή σε περίπτωση πόνου.

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την κύρια μέθοδο θεραπείας στην αντιμετώπιση της κιρσοκήλης. Στόχος της επέμβασης είναι η διακοπή ροής του αίματος στις φλέβες που παρουσιάζουν βλάβη. Η διαδικασία της επέμβασης πραγματοποιείται μέσω μικροσκοπικής τομής στην κοιλιακή περιοχή, κοντά στα γεννητικά όργανα. Ο ασθενής διανυκτερεύει στο νοσοκομείο και έπειτα από περίπου 3 ημέρες επιστρέφει στη φυσιολογική καθημερινότητά του.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία