Τι είναι η δυσουρία;
Ο όρος «δυσουρία» αναφέρεται σε κάθε πόνο ή ενόχληση που σχετίζεται με την ούρηση. Επι της ουσίας, ο έντονος πόνος που παρουσιάζεται στην ουροδόχο κύστη ή στο περίνεο. Δεν αναφέρεται στη συχνουρία, αν και οι ασθένειες που σχετίζονται με τη συχνότητα συχνά έχουν ως σύμπτωμα τη δυσουρία.
Ποιος υποφέρει από πόνο κατά την ούρηση;
Οποιοσδήποτε, άνδρας ή γυναίκα, οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να αισθανθεί πόνο κατά την ούρηση. Είναι πιο συχνό στις γυναίκες. Συνήθως σχετίζεται με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, οι οποίες επηρεάζουν συχνότερα τις γυναίκες παρά τους άνδρες. Οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με διαβήτη και οποιοσδήποτε με οποιοδήποτε τύπο νόσου της ουροδόχου κύστης διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για δυσουρία.
Ποιες είναι οι αιτίες του πόνου κατά την ούρηση;
Η επώδυνη ούρηση για τους άνδρες μπορεί να είναι αποτέλεσμα ασθένειας του προστάτη ή σπανιότερα καρκίνου. Η επώδυνη ούρηση και για τα δύο φύλα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης (ΣΜΝ), ενός καρκινικού ή μη καρκινικού όγκου της ουροδόχου κύστης ή της παρενέργειας ορισμένων φαρμάκων. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία ή η ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και να προκαλέσουν πόνο κατά την ούρηση.
Η επώδυνη ούρηση για τις γυναίκες μπορεί να είναι αποτέλεσμα κολπικής λοίμωξης, λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος ή φλεγμονής της ουρήθρας ή σεξουαλικής επαφής.
Ποια είναι τα συμπτώματα του πόνου κατά την ούρηση;
Τα συμπτώματα της επώδυνης ούρησης μπορεί να διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και τα δύο φύλα έχουν συνήθως αίσθημα καψίματος, μαχαιρώματος ή κνησμού. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί όταν αρχίσετε να ουρείτε ή αφού ολοκληρώσετε την ούρηση. Ο πόνος κατά την έναρξη της ούρησης είναι συχνά σύμπτωμα λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Ο πόνος μετά την ούρηση μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα με την ουροδόχο κύστη ή τον προστάτη. Για πολλούς άνδρες ασθενείς, ο πόνος μπορεί επίσης να συνεχιστεί στο πέος πριν και μετά την ούρηση.
Τα συμπτώματα για τις γυναίκες ασθενείς μπορεί να είναι εσωτερικά ή εξωτερικά. Ο πόνος στο εξωτερικό της κολπικής περιοχής μπορεί να προκληθεί από φλεγμονή ή ερεθισμό αυτού του ευαίσθητου δέρματος. Ο εσωτερικός πόνος μπορεί να είναι σύμπτωμα λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος ή του κόλπου.
Πώς γίνεται η διάγνωση της επώδυνης ούρησης;
Συνιστάται σε όσους υποφέρουν από επώδυνη ούρηση, να βλέπουν άμεσα τον θεράποντα ιατρό τους. Η δυσουρία μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής σωματικής ασθένειας που μπορεί να χρειάζεται θεραπεία.
Ο ιατρός μπορεί να διαγνώσει την αιτία της επώδυνης ούρησης ακούγοντας μια περιγραφή των συμπτωμάτων και αναλύοντας ένα δείγμα ούρων. Αυτό το δείγμα θα ελεγχθεί για τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και άλλων στοιχείων. Η παρουσία λευκών αιμοσφαιρίων στο δείγμα θα ενημερώσει τον ιατρό εάν έχετε βακτηριακή λοίμωξη. Μια καλλιέργεια ούρων, η οποία διαρκεί περίπου δύο ημέρες για να δώσει τα τελικά αποτελέσματα, θα αποκαλύψει ποια βακτήρια προκαλούν τη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Επιτρέπει επίσης στον ιατρό να γνωρίζει ποια αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία αυτών των βακτηρίων. Εάν δεν εντοπιστεί σημάδι μόλυνσης στο δείγμα ούρων, ο ιατρός μπορεί να προτείνει πρόσθετες εξετάσεις για να εξετάσει την ουροδόχο κύστη και τον προστάτη.
Για τις γυναίκες ασθενείς, ο ιατρός μπορεί επίσης να πάρει ένα επίχρισμα από τον βλεννογόνο του κόλπου ή της ουρήθρας για να ελέγξει για σημεία μόλυνσης.
Ο ιατρός θα λάβει επίσης ένα ιατρικό ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων σχετικά με χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί επίσης να ρωτήσει για το σεξουαλικό ιστορικό του ασθενούς για να προσδιορίσει εάν η αιτία του πόνου είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ). Ίσως χρειαστεί να γίνουν και εξετάσεις για να αποκλειστεί κάποιο ΣΜΝ.
Πώς αντιμετωπίζεται η επώδυνη ούρηση;
Η θεραπεία της δυσουρίας εξαρτάται από τα αίτια του πόνου. Το πρώτο βήμα στη θεραπεία είναι να διαγνωστεί εάν η επώδυνη ούρηση προκαλείται από μόλυνση, φλεγμονή ή πρόβλημα με την ουροδόχο κύστη ή τον προστάτη. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αντιμετωπίζονται συχνότερα με ιατρική συνταγή για αντιβιοτικά.
Η φλεγμονή που προκαλείται από ερεθισμό του δέρματος συνήθως αντιμετωπίζεται αποφεύγοντας την αιτία του ερεθισμού. Η δυσουρία που προκαλείται από υποκείμενη νόσο της ουροδόχου κύστης ή του προστάτη αντιμετωπίζεται επίσης με τη θεραπεία της υποκείμενης νόσου.
Υπάρχουν πολλά βήματα που συνίστανται για να μειωθεί η ενόχληση της επώδυνης ούρησης, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης περισσότερου νερού ή της λήψης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή για την αντιμετώπιση της επώδυνης ούρησης. Άλλες θεραπείες χρησιμοποιούν συνταγογραφούμενα φάρμακα. Εάν οι συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος κυριαρχούν, ο ιατρός μπορεί να βοηθήσει προκειμένου να διαλευκανθεί η υποκείμενη αιτία αυτού του προβλήματος.
Η δυσουρία πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και πάντα με ιατρική επίβλεψη και συμβουλή. Ο ασθενής οφείλει να αναζητήσει έναν ιατρό κατηρτισμένο και έμπειρο στην αντιμετώπιση ουρολογικών προβλημάτων. Ο Ουρολόγος-Ανδρολόγος Δρ Ρομπόλης, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του χώρου, διακρίνεται όχι μόνο για την εξειδίκευση αλλά και για την ασφάλεια που παρέχει στους ασθενείς του. Αντιμετωπίζοντας διακριτικά και εις βάθος κάθε πρόβλημα, δίνει άμεσες και αποτελεσματικές θεραπείες, στοχεύοντας στην ανακούφιση τους ασθενούς, παράλληλα με την ανάκτηση της αυτοπεποίθησής του.