Η τριχομονάδα (trichomonas vaginalis) είναι ένας μονοκύτταρος παρασιτικός οργανισμός και προσβάλλει τόσο το ανδρικό όσο και το γυναικείο φύλο. Οι τριχομονάδες είναι ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα(ΣΜΝ) και αντιμετωπίζονται επιτυχώς με ειδική φαρμακευτική αγωγή. Στους άνδρες η μόλυνση επηρεάζει κυρίως την ουρήθρα, τη βάλανο και τον προστάτη αδένα.
Πώς μεταδίδονται οι τριχομονάδες;
Οι τριχομονάδες μεταδίδονται σχεδόν πάντα μέσω της σεξουαλικής επαφής. Σπανίως μεταδίδονται, όταν τα γεννητικά όργανα έρχονται σε επαφή με βρεγμένα αντικείμενα(π.χ. πετσέτες, μαγιό), τα οποία είναι μολυσμένα. Δεν μεταδίδονται ούτε με τη δερματική επαφή, ούτε με το φιλί.
Ποια συμπτώματα εμφανίζουν οι τριχομονάδες;
Τα συμπτώματα των τριχομονάδων εμφανίζονται συνήθως μέσα στο διάστημα ενός μήνα από τη μόλυνση. Αν και οι περισσότεροι ασθενείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ωστόσο είναι φορείς και μπορούν να μεταδώσουν το παράσιτο σε άλλους.
Η συμπτωματολογία των τριχομονάδων είναι διαφορετική στα δύο φύλα. Πιο συγκεκριμένα, στους άνδρες οι τριχομονάδες σπάνια εμφανίζουν συμπτώματα. Όμως, σε περίπτωση που εμφανίσουν τα συμπτώματα αυτά είναι:
- Κνησμός
- Πόνος κατά την ούρηση
- Αίσθηση καύσου κατά την ούρηση
- Δύσοσμες εκκρίσεις από την ουρήθρα
- Εκδήλωση ερυθρότητας και οιδήματος γύρω από την κεφαλή του πέους
Αντιθέτως, στις γυναίκες οι τριχομονάδες εμφανίζουν συχνότερα συμπτώματα, τα οποία συνήθως είναι τα παρακάτω:
- Δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις (συνήθως) κιτρινωπής ή πρασινωπής απόχρωσης
- Κνησμός και ερυθρότητα στα χείλη του αιδοίου
- Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή
- Πόνος κατά την ούρηση
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στη μόλυνση από τριχομονάδες;
Όπως προαναφέρθηκε, οι τριχομονάδες είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Επομένως, πιο επιρρεπή στη μόλυνση είναι τα άτομα που δεν χρησιμοποιούν προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Επίσης, περισσότερες πιθανότητες έχουν άτομα με συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων και άτομα που έχουν προσβληθεί ήδη από κάποιο ΣΜΝ.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση των τριχομονάδων πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω εργαστηριακού ελέγχου. Στην περίπτωση των γυναικών η διάγνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του τεστ Παπανικολάου, ενώ στους άνδρες εξετάζεται ουρηθρικό δείγμα.
Τι περιλαμβάνει η θεραπεία των τριχομονάδων;
Το θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση των τριχομονάδων θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως μετά τη διάγνωσή τους. Εάν οι τριχομονάδες αφεθούν χωρίς θεραπεία ενδέχεται να προκαλέσουν ουρηθρίτιδα ή προστατίτιδα.
Η αντιμετώπιση των τριχομονάδων πραγματοποιείται με τη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής. Πιο συγκεκριμένα, η λοίμωξη από τριχομονάδες αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση της μετρονιδαζόλης. Η μετρονιδαζόλη είναι μια ουσία που καταπολεμά επιτυχώς παράσιτα και χορηγείται τουλάχιστον για μια εβδομάδα. Για όσο χρονικό διάστημα ο ασθενής λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ για την αποφυγή ανεπιθύμητων παρενεργειών.
Το αντιβιοτικό χορηγείται από το στόμα και στις γυναίκες υπάρχει η δυνατότητα κολπικών υπόθετων. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ο ασθενής έχει θεραπευτεί πλήρως, όμως σε καμία περίπτωση δεν έχει αναπτύξει ανοσία.
Εάν ο ασθενής έχει σεξουαλικό σύντροφο, την αγωγή θα πρέπει να την ακολουθήσει και ο/η σύντροφος. Επίσης, κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής θα πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα.
Τριχομονάδες & Πρόληψη
Όπως και στην περίπτωση όλων των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, ο μοναδικός τρόπος πρόληψης είναι η χρήση προφυλακτικού. Αν και το προφυλακτικό δεν προστατεύει 100% από τη μόλυνση, παρέχει υψηλή προστασία από τις τριχομονάδες και οποιοδήποτε ΣΜΝ.
Εάν νομίζετε ότι εμφανίζετε συμπτώματα τριχομονάδων, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ουρολόγο Ανδρολόγο Δημήτριο Ρομπόλη. Ο Δρ. Ρομπόλης διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη αντιμετώπιση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και θα σας σχεδιάσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την οριστική αντιμετώπισή τους.