Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης ανήκει στην κατηγορία των καρκίνων του ουροποιητικού συστήματος και αποτελεί την τέταρτη πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου για τους άντρες. Για τις γυναίκες, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης βρίσκεται δωδέκατος στην κατάταξη συχνότητας. Σε γενικές γραμμές, η νόσος είναι τέσσερις φορές συχνότερη στους άντρες απ’ ό,τι στις γυναίκες. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι μια ασθένεια κατά την οποία σχηματίζονται κακοήθη καρκινικά κύτταρα στους ιστούς της ουροδόχου κύστης.

Η ουροδόχος κύστη έχει σχήμα μικρού μπαλονιού και έχει ένα μυϊκό τοίχωμα που της επιτρέπει είτε να μεγαλώνει είτε να μικραίνει για να αποθηκεύει τα ούρα που παράγονται από τα νεφρά. Το ουροποιητικό σύστημα του ανθρώπου διαθέτει δυο νεφρούς, έναν σε κάθε πλευρά της σπονδυλικής στήλης, πάνω από τη μέση. Τα ούρα περνούν από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη μέσω ενός μακρύ σωλήνα που ονομάζεται ουρητήρας. Τα ούρα παραμένουν στην ουροδόχο κύστη μέχρι να αποβληθούν από την ουρήθρα.

Παράγοντες που επιτείνουν την εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστης:

Οι παράγοντες που επιτείνουν την εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι:

  • Κάπνισμα
  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Γονιδιακές αλλαγές που συσχετίζονται με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης
  • Έκθεση σε μέταλλα και προϊόντα πετρελαίου στον εργασιακό χώρο, βαφές και χρώματα, εργασία σε καπνά.
  • Προηγούμενη θεραπεία με ακτινοθεραπεία ή άλλα αντικαρκινικά φάρμακα
  • Πόση νερού από πηγάδι με υψηλά επίπεδα αρσενικού
  • Πόση νερού το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία με χλώριο
  • Χρήση καθετήρων ουροποιητικού για παραπάνω χρονικό διάστημα από το συνιστώμενο

Ποιοι είναι οι τύποι καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου της ουροδόχου κύστης οι οποίοι ταξινομούνται βάσει του σταδίου της νόσου και της βιοψίας:

  1. Μη-διηθητικός ή επιφανειακός καρκίνος
  2. Διηθητικός καρκίνος
  3. Μεταστατικός καρκίνος

Καρκίνος ουροδόχου κύστης – Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το πιο σύνηθες και πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η αιματουρία. Η αιματουρία είναι συνήθως ανώδυνη και τα ούρα είτε θα είναι εμφανώς κόκκινα (μακροσκοπική αιματουρία) είτε θα μπορεί να ανιχνευτεί μόνο με μικροσκόπιο (μικροσκοπική). Ακόμη και ένα μοναδικό επεισόδιο αιματουρίας μπορεί να αποτελέσει ένδειξη ύπαρξης καρκίνου της ουροδόχου κύστης και θα πρέπει να διερευνηθεί.

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα, λιγότερο συνήθη συμπτώματα της νόσου. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται:

  • Η επώδυνη ούρηση (δυσουρία)
  • Η συχνουρία
  • Το πυελικό/υπερηβικό άλγος
  • Η επιτακτική ανάγκη για ούρηση

Παρουσίασα συμπτώματα. Τι πρέπει να κάνω;

Κάθε ενήλικας που έχει έστω και ένα επεισόδιο ανώδυνης αιματουρίας πρέπει να υποβληθεί σε πλήρη διαγνωστικό έλεγχο. Αν δε, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο λοίμωξης ή και λιθίασης ουροποιητικού, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε κυστεοσκόπηση και απεικονιστικό έλεγχο του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Συμπτώματα, όπως η δυσουρία, επιτακτικότητα για ούρηση κ.λπ. που έχει διαπιστωθεί ότι δεν συνδέονται με ουρολοίμωξη, χρήζουν επίσης διαγνωστικού ελέγχου για τον αποκλεισμό κακοήθειας της ουροδόχου κύστης (και ιδιαίτερα καρκίνου in situ).

Διαγνώστηκα με καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Πώς αντιμετωπίζεται;

Η θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας εάν διαγνωστεί εγκαίρως. Δυστυχώς, όμως, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο καρκίνος επανεμφανίζεται αργότερα.

Όταν ο καρκίνος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει εξαπλωθεί ακόμα, γίνεται χρήση ενός κυστεοσκοπίου για να εξαιρεθεί το νεόπλασμα και ο ιστός που το περιβάλλει (TUR).

Εάν ο ιατρός κρίνει πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος επανεμφάνισης, πραγματοποιείται και ενδοκυστική χημειοθεραπεία.

 

Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, ο εξειδικευμένος Ουρολόγος-Ανδρολόγος Δρ Δημήτριος Ρομπόλης προτείνει και εφαρμόζει την κατάλληλη θεραπεία. Επικοινωνήστε μαζί του για περαιτέρω πληροφορίες.

Επικοινωνία Επικοινωνία