Καρκίνοι Του Ουροποιητικού Συστήματος

Οι καρκίνοι του ουροποιητικού συστήματος αποτελούν πολύ κοινές μορφές καρκίνου με τα επιδημιολογικά δεδομένα να δείχνουν ότι 1 στους 3 καρκίνους που διαγιγνώσκονται στον άνδρα είναι καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος.

Μια αρκετά συχνή κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης. Σε αυτήν την περίπτωση η κλινική πρόκληση αφορά σε έγκαιρη ανίχνευση και επαρκή παρακολούθηση, καθώς η υποτροπή είναι υψηλή ενώ η καθυστερημένη διάγνωση σχετίζεται με κακή πρόγνωση.

Άλλοι συχνοί καρκίνοι του ουροποιητικού συστήματος είναι ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος του νεφρού.

Παρακάτω αναφέρουμε σημαντικές πληροφορίες για την κάθε περίπτωση:

Καρκίνοι Του Ουροποιητικού Συστήματος – Καρκίνος Του Προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή καρκίνου στον ανδρικό πληθυσμό. Παράλληλα, είναι η 2η αιτία θανάτου, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, για τους άνδρες.

Οι πιθανότητες καρκίνου του προστάτη αυξάνονται με την ηλικία. Έτσι, 30% των ανδρών θα προσβληθούν στην ηλικία των 50 ετών και 80% στα 80 χρόνια.
Οι πιθανότητες αυξάνονται επίσης εξαιτίας άλλων παραγόντων όπως η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία και η φυλή.

Άνδρες που έχουν πρώτου βαθμού συγγενή εξ αίματος (πατέρα, θείο ή αδελφό) με καρκίνο του προστάτη έχουν 2,4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση σε σχέση με άλλους άνδρες.

Συμπτώματα Καρκίνου Του Προστάτη

Λόγω της ασυμπτωματικής συμπεριφοράς του στα πρώιμα στάδια (δεν υπάρχουν συμπτώματα) είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο τακτικός προληπτικός έλεγχος.

Εάν ο προληπτικός έλεγχος παραλείπεται, η διάγνωση καθυστερεί ενώ η νόσος, ωστόσο, επεκτείνεται. Η διάγνωση, τελικά, θα πραγματοποιηθεί εξαιτίας των μεταστατικών συμπτωμάτων (π.χ. πόνους από μεταστάσεις στα οστά).

Καρκίνος Του Προστάτη – Χαρακτηριστικά

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνδρα, αλλά έχει τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

  1. Είναι αργός στην εξέλιξη
  2. Συνήθως εμφανίζεται σε μεγάλες ηλικίες
  3. Σε αρχικά στάδια θεραπεύεται

Η πρόγνωση για την έκβαση της νόσου εξαρτάται κυρίως από το στάδιο του καρκίνου και το βαθμό κακοήθειας (Gleason) του όγκου.

Καρκίνοι Του Ουροποιητικού Συστήματος Καρκίνοι Του Ουροποιητικού Συστήματος

Καρκίνοι Του Ουροποιητικού Συστήματος – Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο τέταρτος πλέον διαδεδομένος καρκίνος στους άνδρες και ο δωδέκατος πλέον διαδεδομένος στις γυναίκες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου [National Cancer Institute (NCI)].

Από τα περίπου 83.000 νέα περιστατικά με καρκίνο ουροδόχου κύστης ετησίως, περίπου 64.000 αφορούν σε άνδρες ενώ περίπου 19.000 σε γυναίκες. Επιπλέον, από τους περίπου 17.000 ετήσιους θανάτους, περισσότεροι από 12.000 είναι άνδρες και λιγότεροι από 5.000 γυναίκες. Οι λόγοι αυτής της διαφοράς μεταξύ των φύλων δεν είναι πλήρως κατανοητοί μέχρι και σήμερα.

Συμπτώματα Καρκίνου Της Ουροδόχου Κύστης

Ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι το αίμα στα ούρα (αιματουρία) το οποίο είναι:

  1. Ορατό (σκούρο κόκκινο)
  2. Δεν προκαλεί πόνο
  3. Διακοπτόμενο (περιστασιακό)

Επίσης, ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολία στην ούρηση.

Διάγνωση & Θεραπεία Καρκίνου Της Ουροδόχου Κύστης

Όπως αναφέρουμε παραπάνω, η θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι περισσότερο επιτυχής όταν η διάγνωση της ασθένειας γίνεται γνωστή στα αρχικά της στάδια.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ατόμου.

Παρόλα αυτά, τις περισσότερες φορές η νόσος επανέρχεται αργότερα.

Για τη θεραπεία του, στο πρώτο στάδιο -όταν ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί – χρησιμοποιείται ένα κυστεοσκόπιο για να εξαιρεθεί το νεόπλασμα και ο ιστός που το περιβάλλει (TUR).

Εάν κριθεί ότι ένα άτομο βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο επανεμφάνισης θα πραγματοποιηθεί και ενδοκυστική χημειοθεραπεία.

Καρκίνοι Του Ουροποιητικού Συστήματος – Καρκίνος Νεφρού

Ένας επίσης συχνός καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος είναι ο καρκίνος νεφρού, ο οποίος συνήθως προσβάλλει άτομα ηλικίας 60–70 ετών.

Στα αρχικά στάδιά του, δυστυχώς, σπάνια υπάρχουν συμπτώματα, ενώ όταν υπάρχουν μπορεί να μην εκτιμηθούν. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • Επεισόδια αιματουρίας
  • Αίσθημα βάρους δεξιά ή αριστερά από τη μέση
  • Ήπιο πρήξιμο δεξιά ή αριστερά από τη μέση

Καρκίνος Νεφρού – Διαγνωστική Διαδικασία

Εφόσον διαγνωστεί ο καρκίνος του νεφρού, ο γιατρός θα προχωρήσει σε κάποιες επιπλέον εξετάσεις, για να διαπιστώσει αν ο όγκος έχει επεκταθεί και σε άλλα σημεία του σώματος.

Η διαγνωστική διαδικασία περιλαμβάνει:

  • Αξονική τομογραφία της κοιλίας όπου θα ελεγχθεί αν υπάρχει επέκταση εκτός νεφρού. Παράλληλα θα διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί λεμφαδένες ή άλλα όργανα της κοιλίας, όπως το ήπαρ.
  • Μαγνητική τομογραφία κοιλίας η οποία μπορεί να δώσει επιπλέον επέκταση και πιθανή διήθηση κάποιων μεγάλων αγγείων της κοιλίας από τον καρκίνο.
  • Ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία θώρακος για να διαπιστωθούν τυχόν μεταστάσεις στο θώρακα.
  • Σπινθηρογράφημα οστών για να διαπιστωθούν τυχόν μεταστάσεις στα οστά.

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και εδώ, η θεραπεία για τον καρκίνο νεφρού είναι εξατομικευμένη και ορίζεται σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του περιστατικού.

Επικοινωνία Επικοινωνία