Η γάγγραινα fournier είναι μια σπάνια πολυμικροβιακή, βακτηριακή λοίμωξη η οποία μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή του ασθενή. Η γάγγραινα fournier αναπτύσσεται ταχύτατα προσβάλλοντας τους μαλακούς ιστούς του οσχέου, του πέους και του περινέου. Τα συμπτώματα της λοίμωξης αυτής θα πρέπει να οδηγούν τον ασθενή απευθείας στον ιατρό του για την άμεση αντιμετώπισή της.
Ποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη γάγγραινα fournier;
Η γάγγραινα fournier εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στους άντρες, αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και στις γυναίκες. Τα άτομα που σε γενικές γραμμές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη λοίμωξη είναι όσοι:
- έχουν σακχαρώδη διαβήτη
- καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ
- έχουν υπέρταση
- πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια
- νοσούν από HIV
- έχουν καρδιαγγειακές διαταραχές
Επιπλέον παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση της γάγγραινας fournier είναι οι ακόλουθοι:
- η ηλικία (άνω των 50 ετών)
- η παχυσαρκία
- το κάπνισμα
- η χημειοθεραπεία
- η χρήση στεροειδών
- ο τραυματισμός της περιοχής
Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα που υποδηλώνουν την παρουσία της γάγγραινας fournier;
Τα πρώτα συμπτώματα της γάγγραινας fournier τα οποία πρέπει να οδηγούν τον ασθενή στον ιατρό του είναι η ευαισθησία, το πρήξιμο και το κόκκινο χρώμα των γεννητικών οργάνων ή του περινέου. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως συνοδεύονται από τον υψηλό πυρετό και ένα γενικευμένο αίσθημα αδιαθεσίας. Επιπλέον, οι ασθενείς με διαβήτη μπορεί να παρατηρήσουν αύξηση στα επίπεδα της γλυκόζης, παρά τη λήψη ινσουλίνης.
Από τι προκαλείται;
Η γάγγραινα fournier προκαλείται από διάφορους αερόβιους και εναερόβιους μικροργανισμούς. Ορισμένα παραδείγματα αποτελούν ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, τα κλωστηρίδια, το εσερίχια κόλι κλπ. Τα βακτήρια αυτά μπορούν να εισέλθουν στο σώμα με διαφόρους τρόπους, όπως:
- η σεξουαλική επαφή
- το πρωκτικό συρίγγιο
- η εκκολπωματίτιδα
- η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης ή του ουροποιητικού συστήματος
- το σκουλαρίκι στα γεννητικά όργανα
- ο τραυματισμός των γεννητικών οργάνων
- η περιτομή
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της γάγγραινας fournier τίθεται μέσω κλινικής εξέτασης και απεικονιστικών εξετάσεων. Εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία, το υπερηχογράφημα όσχεος, η ακτινογραφία και οι εξετάσεις αίματος έχουν καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση και εφαρμογή θεραπείας. Σε πολλές όμως περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρξει χρόνος για όλες τις απαραίτητες εξετάσεις λόγω της ταχείας εξάπλωσης της φλεγμονής. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής προσκομίζεται στο χειρουργείο και ετοιμάζεται άμεσα για χειρουργική επέμβαση.
Πώς θεραπεύεται η γάγγραινα fournier;
Η χειρουργική επέμβαση είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για τη γάγγραινα fournier. Κατά την επέμβαση καθαρίζεται η πάσχουσα περιοχή με την αφαίρεση των κατεστραμμένων ιστών από το σώμα του ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνεται η εξάπλωση της λοίμωξης στους γύρω ιστούς. Μετά την επέμβαση και ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του ασθενή ο ιατρός συνταγογραφεί αντιβιοτικά ή πρόσθετα φάρμακα. Σε προχωρημένη σήψη, μετά τη χειρουργική αφαίρεση των ιστών ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε θεραπεία υπερβαρικού οξυγόνου. Η συγκεκριμένη θεραπεία συμβάλλει στο περιορισμό της φλεγμονής και στην ταχύτερη επούλωση των ιστών. Τέλος, εάν μέσω του αρχικού χειρουργείου αφαιρέθηκε μεγάλο τμήμα του ιστού, μπορεί να πραγματοποιηθεί πλαστική επέμβαση για την αποκατάσταση της εικόνας της περιοχής.
Σε περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα τα οποία είναι παρόμοια με αυτά της γάγγραινας fournier, αναζητήστε άμεσα ιατρική γνωμάτευση. Ο Ουρολόγος Ανδρολόγος Δημήτριος Ρομπόλης βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας κατευθύνει εξατομικευμένα και με ασφάλεια.