Κακώσεις πέους

 

κακώσεις πέους, αν και σπάνιες, λόγω της προστατευμένης θέσης των γεννητικών οργάνων, χαρακτηρίζονται ως επείγοντα περιστατικά και πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.

 

Πώς μπορούν να προκληθούν κακώσεις πέους;

Οι κακώσεις πέους μπορεί να προκληθούν κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων ή έντονης σεξουαλικής δραστηριότητας. Επίσης, κάποια κάκωση μπορεί να προκύψει μετά από κάποιο αυτοκινητιστικό ατύχημα.

 

Ποιες είναι οι πιο συχνές κακώσεις πέους;

Οι συχνότερες κακώσεις πέους είναι τρεις:

  • το κάταγμα πέους
  • η νόσος Peyronie (Iνώδης σκλήρυνση του πέους).

Εν συνεχεία, εκτίθεται συνοπτικά χαρακτηριστικά των προαναφερθέντων κακώσεων.

 

Κάταγμα πέους

Το κάταγμα πέους είναι η πιο συχνή κάκωση. Συμβαίνει όταν το πέος βρίσκεται σε σκληρή  στύση και στην ουσία προκαλείται από το σπάσιμο του ινώδους χιτώνα. Ο ινώδης χιτώνας είναι μια ισχυρή μεμβράνη που συγκρατεί τα  σηραγγώδη σώματα του πέους.

Το κάταγμα πέους μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια έντονης σεξουαλικής επαφής, αυνανισμού ή εξαιτίας υπερβολικής κάμψης του πέους. Μετά το κάταγμα η στύση χάνεται, το πέος διογκώνεται και μελανιάζει και συνήθως εμφανίζει μια παραμόρφωση. Συνήθως το κάταγμα πέους συνυπάρχει με το κάταγμα ουρήθρας.

Η θεραπεία εκλογής για το κάταγμα πέους είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Το χειρουργείο πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα μετά το περιστατικό μέσα στο χρονικό διάστημα των 6-8 ωρών. Μέχρι ο ασθενής να χειρουργηθεί, συνιστάται η σκληρή επίδεση του πέους και η χρήση αντιβιοτικής αγωγής.

 

Νόσος Peyronie

Η νόσος Peyronie χαρακτηρίζεται από σχηματισμό συμπαγών πλακών κάτω από το δέρμα του πέους. Τα αίτια πρόκλησής της δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια μέχρι σήμερα, όμως έχουν ενοχοποιηθεί η νόσος Dupuytren και ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός του ιστού(π.χ. με αδύναμες ή ατελείς στύσεις).

Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι η επώδυνη στύση και η κύρτωση του πέους, όταν αυτό βρίσκεται σε στύση. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει εξογκώματα ή στυτική δυσλειτουργία.

Η θεραπεία της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα της βλάβης του πέους. Ως θεραπεία εκλογής χαρακτηρίζεται η χειρουργική αντιμετώπιση, ενώ η φαρμακευτική αγωγή έχει καταστεί αναποτελεσματική. Σε περιπτώσεις ασθενών που η νόσος συνυπάρχει με στυτική δυσλειτουργία, πρώτα υποβάλλονται σε θεραπεία για την αντιμετώπισή της και εν συνεχεία χειρουργούνται.

 

Κακώσεις πέους & Διάγνωση

Η διάγνωση των κακώσεων πέους μπορεί να γίνει από έναν έμπειρο Ουρολόγο-Ανδρολόγο. Ο θεράπων ανδρολόγος μετά την κλινική εξέταση και τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς, θα τον παραπέμψει στη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων. Η λήψη του ιστορικού πρόκλησης της κάκωσης είναι πολύ κατατοπιστική για τη διάγνωση του ιατρού. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που δείχνουν με ακρίβεια τον τύπο και τον βαθμό της κάκωσης είναι το υπερηχογράφημα πέους και η μαγνητική τομογραφία.

 

Τρόποι θεραπείας κακώσεων πέους

Η θεραπεία των κακώσεων πέους σχετίζεται κυρίως με τον τύπο και τον βαθμό της κάκωσης. Σε γενικές γραμμές, όμως, συνήθως αντιμετωπίζονται με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

  • Αναλγητικά φάρμακα
  • Αντιβιοτική θεραπεία
  • Χειρουργική επέμβαση

Το ιδανικό θεραπευτικό πλάνο μπορεί να σχεδιαστεί μόνο από κάποιον έμπειρο ανδρολόγο. Το πλάνο αυτό θα εξαρτάται εξολοκλήρου από την έγκυρη διάγνωση της βλάβης που έχει υποστεί το πέος.

Ο Ουρολόγος-Ανδρολόγος Δημήτριος Ρομπόλης είναι εξαιρετικά έμπειρος και μπορεί να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο εάν αντιμετωπίζετε κάποια κάκωση πέους. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετική με ανδρολογικά ζητήματα.

ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία