Κονδυλώματα Πέους

Τα κονδυλώματα πέους είναι δερματικές αλλοιώσεις που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του πέους και της περιγεννητικής περιοχής.  Οφείλονται στον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV) και, σύμφωνα με μελέτες, είναι από τις πιο συχνές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Τα κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος τόσο στον ανδρικό, όσο και στον γυναικείο πληθυσμό. Όμως, συνήθως εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και στα δύο φύλα. Μέχρι σήμερα έχει εξακριβωθεί ότι τα στελέχη του HPV που μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο είναι 120 και οι 40 εξ αυτών είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα. Οι τύποι HPV που ευθύνονται κυρίως για την εμφάνιση κονδυλωμάτων πέους είναι ο τύπος 6 και 11. Τα στελέχη αυτά ονομάζονται οξυτενή και δεν προκαλούν κακοήθεια.

 

Σε ποια σημεία του πέους εμφανίζονται κυρίως τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν σε αρκετά σημεία εκτός του πέους όπως ο πρωκτός και πέριξ αυτού, το περίνεο κ.ά.  Στην περιοχή του πέους συνήθως εντοπίζονται στη βάλανο, στο στόμιο της ουρήθρας και στη βάση του πέους.

 

Κονδυλώματα πέους & Αίτια εμφάνισης

Τα κονδυλώματα πέους είναι εξαιρετικά μεταδοτικά και τα αίτια που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνισή τους είναι:

  • Συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων
  • Ενεργή σεξουαλική ζωή από μικρή ηλικία
  • Σεξουαλική επαφή με άτομο που αγνοείται το σεξουαλικό ιστορικό του
  • Συνυπάρχουσες λοιμώξεις που εξασθενούν το ανοσοποιητικό (π.χ. HIV)
  • Κάπνισμα
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Μικροτραυματισμοί του δέρματος

H χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή μειώνει τον κίνδυνο έκθεσης στα κονδυλώματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προστατεύει πλήρως από αυτά. Αυτό συμβαίνει διότι το προφυλακτικό δεν καλύπτει όλη την έκταση του δέρματος των γεννητικών οργάνων.

 

Κονδυλώματα πέους & Συμπτώματα

Τα κονδυλώματα πέους διακρίνονται από μια περίοδο επώασης. Η περίοδος αυτή μπορεί να έχει διάρκεια από 3 εβδομάδες έως 8 μήνες. Σε αρχικό στάδιο, τα κονδυλώματα πέους εμφανίζονται ως εξογκώματα στην περιοχή του πέους. Τα εξογκώματα αυτά είναι συνήθως μικρού μεγέθους και μοιάζουν με κουνουπίδι. Ως προς το χρώμα  μπορεί να ομοιάζουν με αυτό του δέρματος ή να είναι λευκά ή σκούρα καφέ.

Επιπροσθέτως, μπορεί να παρουσιαστεί κνησμός στα γεννητικά όργανα, ο οποίος μπορεί να συνυπάρχει με μικροαιμορραγίες. Εάν αμεληθούν και μεγαλώσουν υπάρχει η πιθανότητα φραγής της ουρήθρας, κάτι που θα προκαλέσει επώδυνη ούρηση.

Σε αυτό το σημείο θα ήταν χρήσιμο να αναφερθεί ότι η μορφή των κονδυλωμάτων μπορεί να διακριθεί σε κλινική, υποκλινική και λανθάνουσα. Στην κλινική μορφή τα κονδυλώματα πέους φαίνονται με γυμνό μάτι, ενώ στην υποκλινική μορφή απαιτούνται ειδικές εξετάσεις για τον εντοπισμό τους. Η  λανθάνουσα μορφή είναι αυτή κατά την οποία το άτομο αν και φορέας του ιού δεν έχει εμφανίσει καμία δερματική βλάβη. Οι λανθάνουσες μορφές δε μεταδίδονται, εν αντιθέσει με τις κλινικές και υποκλινικές.

 

Διάγνωση κονδυλωμάτων πέους

Η διάγνωση κονδυλωμάτων πέους θα πρέπει να γίνεται από κάποιον έμπειρο ανδρολόγο ο οποίος να γνωρίζει εν τω βάθει την παθολογία του πέους. Κατά την κλινική εξέταση, εκτός από το πέος θα πρέπει να εξετάζεται η στοματική κοιλότητα και ο πρωκτός. Η κλινική μορφή των κονδυλωμάτων μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί. Αντιθέτως, η υποκλινική μορφή κονδυλωμάτων πέους θα γίνει αντιληπτή μετά από επάλειψη της περιοχής με οξικό οξύ. Τέλος, αν ο θεράπων ιατρός το θεωρήσει αναγκαίο, μπορεί να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις όπως  ουρηθροσκόπηση.

 

Κονδυλώματα πέους – Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Τα κονδυλώματα πέους μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε συντηρητικά με τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής και κυρίως αλοιφών, είτε με κρυοπηξία χρησιμοποιώντας υγρό άζωτο.

Η σύγχρονη θεραπεία των κονδυλωμάτων βασίζεται στον καυτηριασμό τους με τη χρήση laser CO2. Η συγκεκριμένη τεχνική έχει μεγάλη επιτυχία και μέχρι στιγμής είναι η αποδοτικότερη, αφού τα κονδυλώματα είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που εμφανίζει συχνά υποτροπές.

Ο καυτηριασμός των κονδυλωμάτων είναι η λύση εκλογής, αφού είναι απλή και σύντομη, ανώδυνη και αναίμακτη. Επίσης, επιτρέπει την άμεση επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητά του, αφού δεν απαιτεί νοσηλεία. Μετά τον καυτηριασμό των κονδυλωμάτων πέους προτείνεται συχνή παρακολούθηση της περιοχής για τον αποκλεισμό πιθανών υποτροπών.

Τέλος βασικότατο ρόλο στην αντιμετώπιση της διασποράς του ιού παίζει ο εμβολιασμός τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών σε ηλικία ως 12 ετών (πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής) που προστατεύει τόσο από τα επικίνδυνα στελέχη που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του λάρυγγα και του πρωκτού, όσο και από αυτά που προκαλούν τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Εάν νομίζετε ότι εμφανίζετε συμπτώματα κονδυλωμάτων πέους, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ουρολόγο Ανδρολόγο Δημήτριο Ρομπόλη. Ο Δρ. Ρομπόλης θα σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και στη συνέχεια θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων.

Επικοινωνία Επικοινωνία