Ο έρπης γεννητικών οργάνων είναι το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα (Herpes Simplex Virus). Πρόκειται για μια ανίατη και υποτροπιάζουσα λοιμώδη νόσο με εξάρσεις και υφέσεις. Ειδικότερα, ο έρπης γεννητικών οργάνων οφείλεται κυρίως στον τύπο HSV-2 και λιγότερο στον τύπο HSV-1 που ευθύνεται για τον επιχείλιο έρπητα.
Οι υποτροπές που παρουσιάζει συνήθως είναι τέσσερις ή πέντε ετησίως. Τα αίτια που τον «ξυπνούν» και είναι υπεύθυνα για τις περιόδους έξαρσης της νόσου είναι:
- το στρες
- η έμμηνος ρύση
- περίοδοι εξασθενημένου ανοσοποιητικού
Έρπης γεννητικών οργάνων: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;
Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών όπου ο έρπης είναι ασυμπτωματικός. Αντίθετα, σε περιπτώσεις εκδήλωσης συμπτωμάτων το πρώτο εξ αυτών είναι ο κνησμός και ο πόνος. Στη συνέχεια, εμφανίζονται μικρές κόκκινες φυσαλίδες στο πέος/κόλπο καθώς και στην περιπρωκτική περιοχή. Οι φυσαλίδες αυτές αν σπάσουν, αποβάλλουν αίμα και πύον. Τέλος, μπορεί να εμφανιστούν πυρετός, διογκωμένοι λεμφαδένες, δυσουρία και μυαλγίες.
Έρπης γεννητικών οργάνων: Τρόπος μετάδοσης και περίοδος επώασης
Ο τρόπος που μεταδίδεται κυρίως είναι η σεξουαλική επαφή, χωρίς όμως να είναι ο μοναδικός. Μπορεί να μεταδοθεί και με την επαφή με μολυσμένα ρούχα ή αντικείμενα, με το σάλιο ή το σπέρμα. Τέλος, ο έρπης γεννητικών οργάνων μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο νεογνό κατά τον τοκετό. Ο χρόνος επώασης του ιού είναι τρείς έως εννέα ημέρες και έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του μέσα σε περίπου 8 ημέρες.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του έρπητα γεννητικών οργάνων;
Η λήψη του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς συνδυαστικά με την κλινική εξέτασή του μπορούν να συμβάλλουν σε μια ασφαλή διάγνωση. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως ζητηθούν από τον θεράποντα Ανδρολόγο, περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις, όπως εξέταση αίματος ή λήψη του υγρού των φυσαλίδων προς καλλιέργεια.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον έρπητα γεννητικών οργάνων;
Η έγκαιρη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, μιας και δεν υπάρχει θεραπεία που να επιτυγχάνει την πλήρη ίαση. Σκοπός της θεραπείας είναι η εξάλειψη των συμπτωμάτων και η βελτίωση ποιότητας ζωής του ασθενούς. Επίσης, η θεραπεία επικεντρώνεται στην αποτροπή εξάπλωσης του ιού και των περαιτέρω προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει όπως η κατακράτηση ούρων. Η κατάλληλη χρονική στιγμή έναρξης της θεραπείας είναι κατόπιν 72 ωρών μετά το πρώτο σύμπτωμα.
Η αντιμετώπιση του έρπητα γεννητικών οργάνων βασίζεται κατά κύριο λόγο στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής από το στόμα. Τα αντιϊκά φάρμακα βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου και στη γρηγορότερη επούλωση των πληγών. Όσο πιο άμεσα μετά την εμφάνιση της συμπτωματολογίας ληφθούν, τόσο μικρότερη θα είναι η ταλαιπωρία του ασθενούς. Σε περιπτώσεις όπου οι υποτροπές είναι συχνές η θεραπεία χορηγείται στους ασθενείς συνεχόμενα για ένα ή δυο έτη.
Συμπερασματικά, η θεραπεία πρέπει να ξεκινά άμεσα και στοχεύει στην μείωση των αναζωπυρώσεων μέσα στο έτος. Η άμεση αντιμετώπιση μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των επεισοδίων και σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί και στην εξάλειψή τους.
Έρπης γεννητικών οργάνων – Πρόληψη
Σε γενικές γραμμές, η χρήση προφυλακτικού είναι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης. Εάν ο/η σύντροφός σας έχει έρπητα γεννητικών οργάνων, ενδείκνυται πάντα η χρήση προφυλακτικού. Σε περιόδους έξαρσής του, καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές, ακόμα και με τη χρήση προφυλακτικού.
Ο Ουρολόγος Ανδρολόγος Δημήτριος Ρομπόλης έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και με γνώμονα τις πιο σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης θα σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον έρπη γεννητικών οργάνων και τους τρόπους αντιμετώπισής του.