Υδροκήλη

Οι όρχεις βρίσκονται μέσα σε ένα σάκο, το όσχεο, το οποίο μέσα του περιέχει κάποια ποσότητα υγρού. Το υγρό αυτό συμβάλλει στην ομαλή κίνησή τους και σε φυσιολογικές συνθήκες η ποσότητά του διατηρείται πάντα σταθερή. Εάν όμως, η ποσότητα του υγρού αυξηθεί, τότε το όσχεο διογκώνεται και δημιουργείται η υδροκήλη. Η υδροκήλη εμφανίζεται συνήθως στα νεογνά, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή της και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Υδροκήλη & Αίτια εκδήλωσης

Στα νεογνά η υδροκήλη μπορεί να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής (ιδιοπαθής υδροκήλη). Τις περισσότερες φορές το επιπλέον υγρό απορροφάται φυσιολογικά από τον οργανισμό έως το πρώτο ή το δεύτερο έτος της ζωής του παιδιού. Βάσει στατιστικών τα πρόωρα αγοράκια έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης υδροκήλης. Επίσης, η υδροκήλη μπορεί να προκληθεί από κάποια φλεγμονή, όπως για παράδειγμα η επιδιδυμίτιδα ή η ορχίτιδα ή να είναι απόρροια κάποιου τραυματισμού της περιοχής.

Συμπτώματα

Συνήθως η υδροκήλη εμφανίζεται στον έναν όρχι, επομένως το βασικό της σύμπτωμα είναι η ανώδυνη διόγκωσή του. Επιπροσθέτως, η διόγκωση αυτή προκαλεί το αίσθημα βάρους στον όρχι που έχει εμφανιστεί. Σε γενικές γραμμές, δεν εμφανίζονται περαιτέρω συμπτώματα.

Υδροκήλη – Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η υδροκήλη δεν είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, ούτε επηρεάζει τη γονιμότητα. Όμως, οποιαδήποτε διόγκωση στην περιοχή θα πρέπει να αξιολογηθεί από έναν έμπειρο ανδρολόγο, προκειμένου να αποκλειστούν άλλες σοβαρότερες παθήσεις, όπως ο καρκίνος του όρχεος.

Η διάγνωση της υδροκήλης μπορεί να πραγματοποιηθεί από έναν έμπειρο ανδρολόγο, ψηλαφώντας την περιοχή όπου υπάρχει η διόγκωση. Η φυσική εξέταση συνδυαστικά με τη λήψη του λεπτομερούς ατομικού ιστορικού του ασθενούς είναι βαρύνουσας σημασίας για τη διάγνωση.  Προς επιβεβαίωση των υποψιών του ιατρού, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε υπερηχογράφημα οσχέου.

Πώς αντιμετωπίζεται η υδροκήλη;

Όπως προαναφέρθηκε, εάν η υδροκήλη έχει εμφανιστεί σε νεογνό, μπορεί να μη χρειαστεί να υποβληθεί σε κάποια θεραπεία, αφού υπάρχει η πιθανότητα να υποχωρήσει μόνη της. Ακόμη και στους ενήλικες υπάρχει πιθανότητα υποχώρησης της υδροκήλης μέσα σε ένα εξάμηνο, όμως αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Επιπροσθέτως, εάν η υδροκήλη είναι μικρή και δεν παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα, μπορεί απλώς να παρακολουθείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αντιθέτως, υδροκήλες μεγάλες σε μέγεθος που προκαλούν έντονα συμπτώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται είτε με παρακέντηση, είτε με χειρουργική επέμβαση.

Η απλή παρακέντηση του υγρού είναι μια μέθοδος θεραπείας που προσφέρει προσωρινή ανακούφιση στον ασθενή, αφού οι πιθανότητες υποτροπής της υδροκήλης είναι πολλές. Εκτός από την άμεση υποτροπή, η παρακέντηση του υγρού με βελόνα έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση μολύνσεων στην περιοχή. Έτσι, η οριστική απαλλαγή του ασθενούς από την υδροκήλη είναι η χειρουργική επέμβαση.

Στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η παροχέτευση του υγρού και η αποτροπή επανεμφάνισής του. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με μέθη, είτε με γενική ή περιοχική αναισθησία. Πραγματοποιείται μια μικρή τομή στο όσχεο, για να αδειάσει υγρό που έχει συσσωρευτεί. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται αναστροφή ή πτύχωση του ελυτροειδή χιτώνα, στοχεύοντας στην αποφυγή συλλογής υγρού εκ νέου στο μέλλον.

Μπορεί η υδροκήλη να εμφανίσει επιπλοκές;

Η υδροκήλη είναι γενικώς ακίνδυνη. Όμως, το γεγονός αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αφεθεί χωρίς θεραπεία, αφού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη φυσιολογική λειτουργία του όρχι. Παραδείγματος χάρη μια από τις λειτουργίες που μπορεί να επηρεαστεί είναι η ποσότητα παραγωγής σπέρματος. Επιπροσθέτως, μια υδροκήλη μπορεί να προκαλέσει συστροφή του όρχεος, ιδιαίτερα στα νεογνά. Επομένως, οποιαδήποτε διόγκωση στην περιοχή θα πρέπει να κινητοποιεί τους ασθενείς προς την αναζήτηση μιας έγκυρης διάγνωσης.

 

Ο Ουρολόγος-Ανδρολόγος Δημήτρης Ρομπόλης όντας εξαιρετικά έμπειρος και έχοντας πραγματοποιήσει μια πληθώρα επεμβάσεων αντιμετώπισης υδροκήλης βρίσκεται στη διάθεσή σας.  Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε εξατομικευμένη θεραπεία στα ουρολογικά-ανδρολογικά σας προβλήματα.

ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία