Βαλανοποσθίτιδα

Ως βαλανοποσθίτιδα (ή αλλιώς βαλανίτιδα) ορίζεται η φλεγμονή της βαλάνου του πέους. Στις περισσότερες περιπτώσεις εκτός από τη βάλανο του πέους φλεγμαίνει και η ακροποσθία του πέους, δηλαδή το δέρμα που καλύπτει το πέος. Είναι αρκετά συχνή και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τέλος, ιδιαίτερη έξαρση της νόσου έχει παρατηρηθεί τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι μεταδοτική και δεν πρόκειται για μια κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή, όμως χρήζει θεραπείας.

Βαλανοποσθίτιδα: Αίτια & Προδιαθεσικοί παράγοντες

Η βαλανοποσθίτιδα οφείλεται κυρίως σε μυκητιάσεις και βακτηριακές λοιμώξεις. Ο πιο συχνός μύκητας που προκαλεί βαλανοποσθίτιδα είναι ο μύκητας Candida.Επίσης, μια στενή ακροποσθία συμβάλλει στην κακή υγιεινή της περιοχής, καθώς το σμήγμα που συσσωρεύεται στη περιοχή μπορεί να προκαλέσει βαλανοποσθίτιδα.

Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας των παρακάτω αιτιών:

 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ. χλαμύδια, έρπης γεννητικών οργάνων)
 • Φλεγμονή της περιοχής λόγω αλλεργιών ή κάποιου ερεθισμού
 • Χρόνιες δερματοπάθειες (π.χ. ψωρίαση, σύφιλη)
 • Μη ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης ( υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα)

Επίσης, η βαλανοποσθίτιδα μπορεί να προκληθεί ως απόρροια εκδήλωσης αλλεργίας από χρήση καθαριστικών προϊόντων, κρεμών, λάτεξ κ.ά.

Βαλανοποσθίτιδα: Ποια άτομα είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνισή της;

Όπως προαναφέρθηκε όλοι οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους βαλανοποσθίτιδα. Όμως, κάποιες ομάδες είναι πιο επιρρεπείς. Πιο συγκεκριμένα, τα αγόρια κάτω των τεσσάρων ετών και οι μη περιτμημένοι άνδρες είναι πιο πιθανό να προσβληθούν λόγω κακής υγιεινής της περιοχής. Επιπροσθέτως, πιο επιρρεπείς είναι άνδρες με φίμωση ή ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς.

Συμπτώματα βαλανοποσθίτιδας

Τα κλινικά  συμπτώματα της βαλανοποσθίτιδας είναι τα κάτωθι:

 • Έντονη ερυθρότητα
 • Πόνος στην περιοχή της ακροποσθίας του πέους
 • Οίδημα στην περιοχή της βαλάνου
 • Αίσθημα καύσου
 • Έντονη φαγούρα
 • Ερυθρές βλατίδες (σπυράκια) μικρού μεγέθους
 • Τοπικό έκκριμα
 • Εμφάνιση ελκών στην περιοχή
 • Πόνος κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτιση
 • Επίπονη αναδίπλωση της ακροποσθίας

Βαλανοποσθίτιδα – Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η έγκαιρη διάγνωση της βαλανοποσθίτιδας είναι εξαιρετικά σημαντική για την πορεία της θεραπείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις μετά τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασής του η διάγνωση έχει προκύψει με ασφάλεια. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις ο θεράπων ουρολόγος-ανδρολόγος μπορεί να προτείνει τις παρακάτω διαγνωστικές εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης που προέκυψε από την κλινική εξέταση. Οι επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις που ίσως ζητηθούν είναι :

 • Λήψη δείγματος προς καλλιέργεια από την περιοχή της βαλάνου για την ανίχνευση βακτηρίων ή μυκήτων
 • Διενέργεια αιματολογικού ελέγχου για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων
 • Ανάλυση ούρων για εν τω βάθει μελέτη της σύστασης των ούρων και διερεύνηση

Σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με την ενδεδειγμένη θεραπεία, ίσως πραγματοποιηθεί βιοψία, στοχεύοντας στην περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος.

Βαλανοποσθίτιδα & Θεραπεία

Η θεραπεία της βαλανοποσθίτιδας εξαρτάται κυρίως από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και από την αιτία που την προκάλεσε. Πιο συγκεκριμένα, εάν η βαλανοποσθίτιδα έχει προκληθεί από κάποιο μύκητα, τότε προτείνονται αντιμυκητιασικές αλοιφές ή αντιμυκητιασικά φάρμακα. Σε περιπτώσεις που για την εμφάνισή της οφείλονται σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ο θεράπων ανδρολόγος χορηγεί αντιβιοτική αγωγή, ενώ εάν η βαλανοποσθίτιδα είναι απόρροια αλλεργίας, χορηγούνται αντισταμινικά. Τέλος, εάν προκαλείται εξαιτίας φίμωσης, τότε η θεραπεία εκλογής είναι η ελάχιστη επεμβατική μέθοδος της περιτομής.

Το καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την ούρηση και η χρήση προφυλακτικού, ειδικά σε περιπτώσεις τακτικής εναλλαγής συντρόφων, είναι δύο από τα βασικότερα μέτρα πρόληψης εμφάνισης της βαλανοποσθίτιδας. Επίσης, οι πλύσεις με χλιαρό νερό και η χρήση σαπουνιού με ουδέτερο ph, καθώς και το καλό στέγνωμα μπορούν να συμβάλλουν στην αποφυγή πιθανής υποτροπής.

 

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με έναν Ουρολόγο Ανδρολόγο όπως ο Δρ. Δημήτριος Ρομπόλης. Ο ιατρός έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση ουρολογικών και ανδρολογικών παθήσεων και σας εγγυάται αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησής σας χρησιμοποιώντας εξατομικευμένες και σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας και να λάβετε το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο από τον Δρ. Ρομπόλη.

Επικοινωνία Επικοινωνία