Κάμψη του Πέους (Νόσος Peyronie)

Η κάμψη του πέους (νόσος Peyronie) αποτελεί ανδρική πάθηση η οποία παρουσιάζεται σε ποσοστό από 0,4 έως 9% του γενικού ανδρικού πληθυσμού. Οι ηλικίες όπου συνήθως απαντάται είναι τα 55 περίπου έτη.

Η νόσος Peyronie χαρακτηρίζεται από σχηματισμό πλακών (τμήματα επίπεδου ουλώδους ιστού) κάτω από το δέρμα του πέους. Αυτές οι πλάκες μπορεί να προκαλέσουν κάμψη ή εσοχή του πέους κατά τη διάρκεια της στύσης. Συχνά γίνονται αισθητές μέσω του δέρματος ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είναι επώδυνες.

Ποια είναι η αιτιολογία για την κάμψη του πέους (νόσος Peyronie);

Η ακριβής αιτιολογία για την κάμψη του πέους (νόσος Peyronie) είναι άγνωστη. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να έχει γενετική βάση.

Επιπλέον, η νόσος Peyronie έχει συσχετιστεί με άλλες διαταραχές του συνδετικού ιστού, ειδικά τη νόσο (σύσπαση) Dupuytren η οποία επηρεάζει τις παλάμες των χεριών.

Η πιο δημοφιλής θεωρία σήμερα είναι ότι η νόσος Peyronie προκαλείται από τραύμα του ιστού που επαναλαμβάνεται. Το τραύμα μπορεί να είναι οξύ και διακριτό, όπως είναι το κάταγμα πέους, αλλά πιο συχνά είναι χρόνιο και ήπιου βαθμού, όπως στην περίπτωση επαναλαμβανόμενων προσπαθειών σεξουαλικής επαφής με αδύναμες ή ατελείς στύσεις.

Κάμψη Του Πέους (Νόσος Peyronie) – Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα της νόσου Peyronie είναι η χαρακτηριστική κάμψη του πέους. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται τον ουλώδη ιστό (πλάκα) κάτω από το δέρμα του πέους.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι τα παρακάτω:

  • Το πέος είναι πιο κοντό
  • Το πέος είναι λυγισμένο/ κυρτωμένο
  • Παρουσιάζονται εξογκώματα στο πέος
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Επώδυνη στύση
  • Το σεξ είναι δύσκολο λόγω της κάμψης του πέους
  • Πόνος στο πέος είτε κατά τη διάρκεια στύσης είτε σε χαλαρή φάση

Κάμψη Του Πέους (Νόσος Peyronie) – Διάγνωση

Η φυσική εξέταση από εξειδικευμένο Ουρολόγο-Ανδρολόγο συχνά είναι αρκετή για τον εντοπισμό της παρουσίας ουλώδους ιστού στο πέος και τη διάγνωση της κάμψης του πέους (νόσος Peyronie). Ο γιατρός επίσης θα πραγματοποιήσει διαφοροδιάγνωση για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Οι εξετάσεις για τη διάγνωση της νόσου του Peyronie και για τον εντοπισμό της πηγής των συμπτωμάτων περιλαμβάνουν:

  • Φυσική εξέταση. Ο γιατρός ψηλαφεί το πέος όταν δε βρίσκεται σε στύση, για να αναγνωρίσει τη θέση και την ποσότητα του ουλώδους ιστού. Επίσης πραγματοποιεί μέτρηση στο μήκος του πέους ώστε να μπορεί μελλοντικά να διαπιστώσει εάν υπάρχει επιδείνωση και το πέος έχει μικρύνει.

 

Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει από τον ασθενή να του δείξει φωτογραφίες του πέους σε κατάσταση στύσης. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αναδειχθεί ο βαθμός κάμψης, η θέση του ουλώδους ιστού ή άλλες λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό της καλύτερης θεραπευτικής προσέγγισης.

  • Άλλες εξετάσεις. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει υπερηχογράφημα ή άλλες εξετάσεις για να αξιολογήσει το πέος όταν αυτό είναι σε στύση. Το υπερηχογράφημα είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη εξέταση για ανωμαλίες του πέους. Οι εξετάσεις υπερήχων χρησιμοποιούν ηχητικά κύματα για την παραγωγή εικόνων μαλακών ιστών. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να δείξουν την παρουσία ουλώδους ιστού, ροή αίματος στο πέος και οποιεσδήποτε άλλες ανωμαλίες.

Κάμψη Του Πέους (Νόσος Peyronie) – Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία της κάμψης του πέους (νόσος Peyronie) εξαρτάται από την έκταση της σταθεροποίησης της κατάστασης της νόσου, τη σοβαρότητα της βλάβης του πέους και τη στυτική λειτουργία.

Η φαρμακευτική αγωγή συνιστά μια αναποτελεσματική μέθοδο. Με εξαίρεση τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, η φαρμακευτική αγωγή δε συνιστάται πλέον από την American Urological Association (Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία).

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί θεραπεία εκλογής όταν υπάρχει κάποια σημαντική βλάβη του πέους που αποκλείει τον ασθενή από τη σεξουαλική επαφή.

Οι ασθενείς με ταυτόχρονη στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει πρώτα να υποβληθούν σε θεραπεία για τη συγκεκριμένη πάθηση.

Ασθενείς με κάμψη του πέους (νόσος Peyronie) που επιμένει για περισσότερο από έξι μήνες και αποτρέπει από τη σεξουαλική επαφή, υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση ευθειασμού του πέους. Πρόκειται για μια διαδικασία με χρόνο ανάρρωσης λιγότερο από μία εβδομάδα. Η ακριβής μέθοδος ανόρθωσης του πέους καθορίζεται από τη θέση και τη σοβαρότητα της κάμψης καθώς και από την ανατομία του πέους η οποία αξιολογείται με το υπερηχογράφημα πέους.

Ωστόσο, οι ήπιες περιπτώσεις της πάθησης σπάνια χρειάζονται θεραπεία. Σε τέτοια περιστατικά ο πόνος που προέρχεται από τη νόσο Peyronie συμβαίνει μόνο με στύση και συνήθως είναι ήπιος ενώ δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα στη σεξουαλική ζωή του άνδρα.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία