Ουρηθρίτιδα

Η ουρηθρίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη προς το εξωτερικό του σώματος, φλεγμαίνει και ερεθίζεται. Η συγκεκριμένη πάθηση συνήθως προκαλεί πόνο κατά την ούρηση καθώς και αδιάκοπη επιθυμία για ούρηση.

Η ουρηθρίτιδα δεν είναι ίδια με την ουρολοίμωξη. Η ουρηθρίτιδα είναι μια φλεγμονή της ουρήθρας, ενώ η ουρολοίμωξη είναι γενικότερα μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά απαιτούν διαφορετικές μεθόδους θεραπείας ανάλογα με την υποκείμενη αιτία της ουρηθρίτιδας. Αυτός ο τύπος φλεγμονής δεν έχει κάποιο ηλικιακό πλαίσιο ενώ εμφανίζεται και στα δύο φύλα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουρηθρίτιδας;

Οι άνδρες με ουρηθρίτιδα μπορεί να εμφανίσουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • φαγούρα ή κάψιμο κοντά στην ουρήθρα.
  • Παρουσία αίματος στο σπέρμα ή στα ούρα
  • Έντονη έκκριση υγρών από το πέος.

Τι προκαλεί την ουρηθρίτιδα;

Γενικά, οι περισσότερες περιπτώσεις ουρηθρίτιδας είναι αποτέλεσμα μόλυνσης είτε από βακτήριο είτε από ιό. Τα βακτήρια είναι οι πιο κοινές αιτίες. Τα ίδια βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και των νεφρών μπορούν επίσης να μολύνουν την επένδυση της ουρήθρας. Εντούτοις, ακόμα και βακτήρια που βρίσκονται φυσικά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορεί επίσης να προκαλέσουν ουρηθρίτιδα εάν εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα.

Η ουρηθρίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί εξαιτίας ορισμένων Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων. Αυτά περιλαμβάνουν τα βακτήρια που προκαλούν τη γονόρροια, το μυκόπλασμα, το ουρεάπλασμα και τα χλαμύδια καθώς επίσης και τις τριχομονάδες. Υπάρχουν επίσης ιοί που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ουρηθρίτιδας. Παρουσιάζουν ουρηθρίτιδα ασθενείς που έχουν ιό ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), τον ιό του απλού έρπητα (HSV) καθώς και κυτταρομεγαλοϊό (CMV).

Τύποι ουρηθρίτιδας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ουρηθρίτιδας, που ταξινομούνται ανάλογα με την αιτία της φλεγμονής.

  • Η γονοκοκκική ουρηθρίτιδα προκαλείται από το ίδιο βακτήριο που προκαλεί τη γονόρροια. Αντιπροσωπεύει το 20 τοις εκατό των περιπτώσεων ουρηθρίτιδας.

 

  • Η μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα είναι ουρηθρίτιδα που προκαλείται από άλλες λοιμώξεις που δεν είναι γονόρροια. Τα χλαμύδια είναι μια κοινή αιτία μη γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας, με πιθανή αιτία και άλλα ΣΜΝ.

 

  • Υπάρχουν επίσης και οι μη ειδικές ουρηθρίτιδες που προκαλούνται από κοινά μικρόβια όπως το κολοβακτηρίδιο κ.α.

 

  • Ωστόσο, είναι πιθανό να εμφανιστεί ερεθισμός που δεν σχετίζεται με ΣΜΝ. Αυτές οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν τραυματισμό, όπως από καθετήρα, ή άλλα είδη γεννητικών τραυμάτων.

 

Πολλές φορές εμφανίζεται και συνδυασμός μερικών από τα παραπάνω είδη, βέβαια αποτελεί πιο συχνό φαινόμενο στις γυναίκες.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την ουρηθρίτιδα;

Η θεραπεία για την ουρηθρίτιδα περιλαμβάνει συνήθως μια σειρά αντιβιοτικών ή αντιιικών φαρμάκων. Μερικές κοινές θεραπείες για την ουρηθρίτιδα περιλαμβάνουν χορήγηση αντιβιοτικών όπως:

  • αζιθρομυκίνη
  • δοξυκυκλίνη
  • ερυθρομυκίνη
  • οφλοξασίνη
  • λεβοφλοξασίνη
  • κεφτριαξόνη

 

Εάν ένα ΣΜΝ προκάλεσε τη λοίμωξη, είναι ζωτικής σημασίας όλοι οι σεξουαλικοί σύντροφοι να υποβάλλονται σε εξετάσεις και θεραπεία. Αυτό αποτρέπει την εξάπλωση του ΣΜΝ και την επαναμόλυνση.

Η βελτίωση των συμπτωμάτων είναι εμφανής λίγες μόνο ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας. Είναι απαραίτητο επίσης να ολοκληρωθεί η φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με τις οδηγίες ενός εξιδεικευμένου ουρολόγου- ανδρολόγου, διαφορετικά η λοίμωξη μπορεί να επιδεινωθεί. Όσοι πάσχουν από ουρηθρίτιδα θα πρέπει να περιμένουν μία εβδομάδα αφού τελειώσουν πλήρως τη φαρμακευτική αγωγή για να επιστρέψουν σε σεξουαλική δραστηριότητα.

Πώς προλαμβάνεται η ουρηθρίτιδα;

Πολλά από τα βακτήρια που προκαλούν ουρηθρίτιδα μπορούν να περάσουν σε άλλο άτομο μέσω της σεξουαλικής επαφής. Εξαιτίας αυτού, η άσκηση ασφαλούς σεξ είναι ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο. Η συχνή παρακολούθηση των γεννητικών οργάνων και φυσικά ο ετήσιος έλεγχος για ΣΜΝ αποτελούν επιτακτική ανάγκη για την πρόληψη και την ασφάλεια των σεξουαλικών συντρόφων. Απαραίτητος επίσης κρίνεται και ο εμβολιασμός των ατόμων, αντρών και γυναικών έναντι του HPV.

Εκτός από τις πρακτικές ασφαλέστερου σεξ, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την προώθηση της καλής υγείας του ουροποιητικού συστήματος. Συστήνεται η αποφυγή των όξινων τροφίμων και η πόση αρκετής ποσότητας νερού καθημερινά.

 

Σε κάθε ένδειξη ουρηθρίτιδας επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Ουρολόγο – Ανδρολόγο Δρ. Δημήτρη Ρομπόλη και κλείστε ραντεβού για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.

 

Επικοινωνία

Επικοινωνία