Η χρόνια προστατίτιδα αποτελεί μια πάθηση του προστάτη, η οποία χαρακτηρίζεται από οίδημα και φλεγμονή. Σε αντίθεση με την υπερτροφία του προστάτη, η προστατίτιδα αφορά κυρίως τους νέους άνδρες. Αποτελεί την πιο συχνή ουρολογική πάθηση σε άνδρες κάτω των 50 και την τρίτη πιο συχνή σε άνδρες άνω των 50 ετών, μετά την καλοήθη υπερπλασία και τον καρκίνο του προστάτη, ενώ είναι η πιο συχνή πάθηση του προστάτη.
Ο προστάτης είναι ένας αδένας, του οποίου το μέγεθος είναι αρχικά όσο ενός κάστανου και βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη. Ο αδένας αυτός παράγει υγρό το οποίο τρέφει και μεταφέρει το σπέρμα.
Ανάλογα με την αιτία, η προστατίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σταδιακά ή ξαφνικά, ενώ μπορεί να βελτιωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, είτε μόνη της είτε με θεραπεία. Πρόκειται για μια αρκετά συχνή και επώδυνη κατάσταση, που ταλαιπωρεί αρκετούς άνδρες και συχνά υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής τους. Αν μάλιστα αμεληθεί, η προστατίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια κατάσταση.
Χρόνια Προστατίτιδα – Αίτια
Τα αίτια της χρόνιας προστατίτιδας συνήθως αφορούν σε βακτηριακή λοίμωξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει επίσης σε φλεγονή της ουροδόχου κύστης.
Μία συχνή αιτία της χρόνιας προστατίτιδας για τους άντρες άνω των 35 ετών είναι το παθογόνο Escherichia coli (E. coli). Άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι τα Enterobacter, Proteus, Klebsiella και Pseudomonas spp.
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), όπως το μυκόπλασμα, το ουρεάπλασμα και τα χλαμύδια, αποτελούν επίσης συχνά αίτια για την χρόνια προστατίτιδα.
Η πάθηση μπορεί να οφείλεται ακόμα και σε κάποιον τραυματισμό του προστάτη ή σε διαταραχή του νευρικού ή ανοσοποιητικού συστήματος.
Ποια είναι τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας;
Τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας ποικίλλουν, ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Χαμηλή οσφυαλγία
- Υπερηβικό και περινεϊκό άλγος
- Δυσκολία στην ούρηση
- Πόνο κατά την ούρηση
- Ρίγη
- Πυρετό ή δέκατα
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί επίσης να παρουσιάσει:
- Έντονη δυσοσμία των ούρων
- Πόνο στην περιοχή των όρχεων
- Επώδυνη εκσπερμάτιση
Εάν πρόκειται για ασυμπτωματική φλεγμονώδη προστατίτιδα, ο ασθενής δεν παρατηρεί συμπτώματα.
Πώς γίνεται η διάγνωση της χρόνιας προστατίτιδας;
Η διάγνωση της χρόνιας προστατίτιδας γίνεται από ουρολόγο – ανδρολόγο και βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και στην καλή κλινική εξέταση. Ο εξειδικευμένος γιατρός, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, θα πραγματοποιήσει διαφοροδιάγνωση, αποκλείοντας άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων. Μεταξύ άλλων, οι παθήσεις αυτές μπορεί να είναι:
- Καλοήθης υπερπλασία προστάτη (διογκωμένος προστάτης)
- Ουρολοίμωξη
- Λιθίαση ουροδόχου κύστεως
- Νεοπλάσματα ουροδόχου κύστεως
Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση ενώ θα ελέγξει τον προστάτη μέσω δακτυλικής εξέτασης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης, γίνεται εκτίμηση για τυχόν διόγκωση ή άλλες πιθανές βλάβες του προστάτη.
Ανάλογα με το περιστατικό και τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης, ο γιατρός πιθανόν να συστήσει αιματολογικές εξετάσεις και καλλιέργεια ούρων και σπέρματος, ώστε να προσδιορισθεί το είδος της προστατίτιδας.
Πιο ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα κύστης – προστάτη – οσχέου και αξονική τομογραφία, πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη μπορεί να χρειαστούν, κάτι που θα αποφασισθεί από τον θεράποντα ιατρό.
Χρόνια Προστατίτιδα – Θεραπεία
Η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας μπορεί να είναι δύσκολη. Ωστόσο, στους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.
Για τη διαχείριση του πόνου, συστήνονται παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη, η ιβουπροφαίνη ή άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.
Σημαντική βοήθεια βρίσκουν αρκετοί ασθενείς στη θεραπεία με φυτικά αντιφλεγμονώδη (Serenoa Repens).
Σε περίπτωση χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας, ο γιατρός συνταγογραφεί αντιβιοτικά τα οποία λαμβάνονται για 2 με 4 εβδομάδες.
Ο γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει άλφα-αναστολείς (alpha-blockers) με σκοπό τη χαλάρωση του αυχένα της ουροδόχου κύστης, για τη διευκόλυνση της ούρησης.