Οξεία Επίσχεση Ούρων

Η οξεία επίσχεση ούρων είναι η αιφνίδια και επώδυνη αδυναμία αποβολής των ούρων. Πρόκειται για επείγον ιατρικό περιστατικό το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Οι παράγοντες που προκαλούν επίσχεση ούρων ποικίλουν. Ωστόσο, η πάθηση επηρεάζει περισσότερο άνδρες άνω των 70 ετών, εξαιτίας της διόγκωσης του προστάτη που παρουσιάζεται συχνά σε προχωρημένη ηλικία.

Οξεία Επίσχεση Ούρων – Αίτια & Παράγοντες

Τα αίτια της οξείας επίσχεσης ούρων σχετίζονται είτε με απόφραξη που εμποδίζει μερικώς ή πλήρως την έξοδο των ούρων από την ουροδόχο κύστη είτε με την αδυναμία της ουροδόχου κύστης να διατηρήσει αρκετά ισχυρή δύναμη ώστε να αποβάλλει όλα τα ούρα.

Η οξεία επίσχεση ούρων μπορεί να προκύψει με αφορμή κάποιον εκλυτικό παράγοντα ή και χωρίς την παρουσία αυτού.

Ως εκλυτικοί παράγοντες μπορεί να δράσουν:

  • Οι χειρουργικές επεμβάσεις με γενική ή τοπική αναισθησία
  • Η χορήγηση συμπαθομιμητικών, αντιχολινεργικών φαρμάκων
  • Οι ουρολοιμώξεις
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Η υπερβολική κατανάλωση υγρών

Η συνηθέστερη αιτία που οδηγεί σε οξεία επίσχεση ούρων στους άνδρες είναι η καλοήθης υπερπλασία προστάτη (διογκωμένος προστάτης).

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι:

  • Στένωμα ουρήθρας
  • Αισθητική ή κινητική βλάβη του εξωστήρα (σακχαρώδης διαβήτης, κάκωση νωτιαίου μυελού, νευρολογική διαταραχή)
  • Υπερδιάταση της κύστης
  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού

Όσον αφορά στην αιτιολογία, ο διαχωρισμός εκλυτικών και μη παραγόντων έχει κλινική σημασία. Ο λόγος είναι πως έχει διαπιστωθεί ότι η οξεία επίσχεση ούρων χωρίς ύπαρξη εκλυτικού παράγοντα οδηγεί σε χειρουργείο το 75% των ασθενών.

Οξεία Επίσχεση Ούρων Οξεία Επίσχεση Ούρων

Οξεία Επίσχεση Ούρων – Συμπτώματα

Ο ασθενής που πάσχει από οξεία επίσχεση ούρων εκδηλώνει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  1. Αδυναμία ούρησης
  2. Αφόρητη επιθυμία για ούρηση
  3. Έντονος πόνος στο υπογάστριο
  4. Κύστη σκληρή, διογκωμένη κατά την ψηλάφηση

Οξεία Επίσχεση Ούρων – Διάγνωση

Η διάγνωση της οξείας επίσχεσης ούρων πραγματοποιείται από Ουρολόγο – Ανδρολόγο και στηρίζεται στην κλινική εικόνα του ασθενούς. Τα κλινικά σημεία μπορούν επίσης εύκολα να διαφοροδιαγνώσουν την οξεία από τη χρόνια επίσχεση ούρων όπου η δεύτερη χαρακτηρίζεται από απουσία πόνου και μερικά ή καθόλου συνοδά συμπτώματα.

Οξεία Επίσχεση Ούρων – Αντιμετώπιση

Η οξεία επίσχεση ούρων αποτελεί επείγον ουρολογικό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Η πρώτη θεραπευτική μέθοδος είναι ο καθετηριασμός της κύστης (απλή κένωση ή μόνιμη παροχέτευση της κύστης). Στην οξεία επίσχεση η ποσότητα των ούρων μέσα στην κύστη συνήθως είναι 500 – 800 ml. Με τον καθετηριασμό ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα.

Στην χρόνια επίσχεση, όπου ο όγκος των ούρων μπορεί να ξεπερνάει και τα 2 λίτρα, η εκκένωση της κύστης πρέπει να γίνεται βαθμιαία για αποφυγή αιμορραγίας.

Όταν η εισαγωγή του ουροκαθετήρα δεν είναι δυνατή (π.χ. λόγω στενωμάτων) τότε επιβάλλεται να γίνει υπερηβικός καθετηριασμός της κύστης (από την κοιλιά) από ειδικό ουρολόγο.

Σε δεύτερη φάση, η θεραπευτική προσέγγιση αφορά στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας που οδηγεί στην επίσχεση ούρων (διογκωμένος προστάτης κ.α.).

Επικοινωνία Επικοινωνία