Αιματουρία

Η αιματουρία αποτελεί μια κατάσταση κατά την οποία τα ούρα συνοδεύονται από αίμα. Πρόκειται για ένα συχνό σύμπτωμα το οποίο όμως συνήθως δε συνιστά ένδειξη κάποιας σοβαρής ασθένειας, καθώς εμφανίζεται σε πληθώρα παθήσεων του ουροποιητικού αλλά και άλλων συστημάτων.

Ωστόσο, η αιματουρία είναι κάτι που θα πρέπει πάντα να διερευνάται και να αναζητούνται τα αίτιά της, καθώς μπορεί να υποκρύπτει σοβαρές και -ενίοτε- επείγουσες καταστάσεις.

Τύποι Αιματουρίας

Ανάλογα με τη βαρύτητά της, η αιματουρία διακρίνεται σε δύο τύπους:

  • Μικροσκοπική αιματουρία, κατά την οποία τα ούρα έχουν φυσιολογικό χρώμα και η παρουσία αίματος δε γίνεται εύκολα αντιληπτή, παρά μόνο σε γενική εξέταση ούρων.
  • Μακροσκοπική αιματουρία, όπου η ποσότητα αίματος είναι αυξημένη και έτσι τα ούρα εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα.

Να σημειώσουμε ότι ο βαθμός της αιματουρίας δεν προσδιορίζει απαραίτητα και τη σοβαρότητα του υποκείμενου προβλήματος. Έτσι, μια μικροσκοπική αιματουρία μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας σοβαρής κατάστασης, και αντίστροφα.

Πιθανά Αίτια Αιματουρίας

Τα πιθανά αίτια που οδηγούν στην αιματουρία περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή των νεφρών
  • Πέτρες στην ουροδόχο κύστη
  • Μια κύστη ή πέτρα στα νεφρά
  • Ορισμένες νεφρικές παθήσεις, όπως οι σπειραματονεφρίτιδες
  • Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη(διογκωμένος προστάτης) ή καρκίνος του προστάτη
  • Κληρονομικές ασθένειες όπως δρεπανοκυτταρική αναιμία και κυστική νεφρική νόσος
  • Ορισμένα φάρμακα όπως η ασπιρίνη, η κυκλοφωσφαμίδη, η ηπαρίνη και η πενικιλίνη
  • Κληρονομικές διαταραχές
  • Καρκίνος στην ουροδόχο κύστη ή στα νεφρά
  • Κάποιος τραυματισμός στα νεφρά από ατύχημα ή αθλητική δραστηριότητα
  • Έντονη σωματική άσκηση

Είναι γεγονός ότι οποιαδήποτε πάθηση του ουροποιητικού μπορεί να προκαλέσει αιματουρία. Για το λόγο αυτό ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί εξειδικευμένο ουρολόγο – ανδρολόγο με σκοπό την κατάλληλη διάγνωση της κατάστασης.

Τα ούρα μπορεί επίσης να χρωματιστούν εξαιτίας κατανάλωσης τροφών με φυσικές χρωστικές, όπως είναι τα παντζάρια ή κάποιο γλυκό που περιέχει μαγειρικές χρωστικές τροφών.

Διάγνωση της αιτίας που προκαλεί Αιματουρία

Πρωταρχικό ρόλο στη σωστή διάγνωση της αιτίας παίζουν οι πληροφορίες που δίνει ο ίδιος ο ασθενής για το σύμπτωμα. Αυτά αφορούν στο εάν εμφανίζεται αίμα στην αρχή ή στο τέλος της ούρησης ή αν τα ούρα είναι αιματηρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ούρησης. Επίσης, ένα σημαντικό στοιχείο για το γιατρό είναι το αν συνοδεύεται από πόνο ή αν πρόκειται για ανώδυνη αιματουρία.

Ο εξειδικευμένος ιατρός θα πραγματοποιήσει λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και στη συνέχεια θα ορίσει τις κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις. Σημαντικό ρόλο παίζει η ανάλυση ούρων, κατά την οποία γίνεται εκτίμηση τυχόν παθήσεων του ουροποιητικού και άλλων συστημάτων που μπορεί να οδηγούν σε αιματουρία.

Επιπλέον, ο γιατρός μπορεί να συστήσει αιματολογικές εξετάσεις για να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα νεφρά το οποίο σχετίζεται με το σύμπτωμα.

Άλλες εξετάσεις που μπορεί να κριθούν απαραίτητες για την ανάδειξη της αιτίας είναι:

  • Αξονική τομογραφία και Αξονική Πυελογραφία
    Η σάρωση με ακτίνες Χ μπορεί να προσδιορίσει εάν υπάρχουν πέτρες, όγκοι και άλλα προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, τα νεφρά και τους ουρητήρες.
  • Υπερηχογράφημα νεφρών – ουροδόχου κύστεως – προστάτη
    Αυτή η εξέταση εφαρμόζεται με τη χρήση ηχητικών κυμάτων έτσι ώστε να απεικονιστεί το νεφρό, η ουροδόχος κύστη και ο προστάτης
  • Κυστεοσκόπηση και ουρητηροσκόπηση

Ο γιατρός εισάγει στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας ένα μικρό και λεπτό σωλήνα ο οποίος φέρει κάμερα (κυστεοσκόπιο) και έτσι μπορούν να δοθούν σημαντικές πληροφορίες για το εσωτερικό του ουροποιητικού συστήματος.

  • Βιοψία νεφρού
    Γίνεται λήψη δείγματος νεφρικού ιστού το οποίο ελέγχεται για σημάδια νεφρικής νόσου.

Αιματουρία – Θεραπεία

Η θεραπεία της αιματουρίας εξαρτάται από την πάθηση που την προκαλεί. Σε περίπτωση λοίμωξης, συστήνεται αντιβιοτική αγωγή ενώ σε περιστατικά βαριάς αιματουρίας μπορεί να χρειαστεί η εφαρμογή ουροκαθετήρα και πλύσεις της ουροδόχου κύστης έως ότου υποχωρήσει.

Συνήθως, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί θεραπεία εκλογής όταν η αιματουρία είναι σύμπτωμα όγκου στον προστάτη και την ουροδόχο κύστη ή σε περίπτωση υπερπλασίας του προστάτη που δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή ή συνδυάζεται με λιθίαση της κύστης.

Επικοινωνία Επικοινωνία